VARAŽDINSKI POLUMARATON

FOTO Predsjednik TK Marathon 95 Goran Pongračić odgovara kako je izgledao Varaždinski polumaraton iza "scene"

Objavljeno: 17.09.2018. 17:16

Zadnja izmjena: 17.09.2018. 17:33

Foto: Damir Ivančić

Varaždinski polumaraton u organizaciji Trkačkog kluba Marathon 95 prošao je u najboljem redu vjerojatno i zbog činjenice što su ozbiljne pripreme za utrku počele prije dva tjedna.

Predsjednik TK Marathon 95 Goran Pongračić kaže da su tjedan dana prije utrke skoro svi aktivni članovi kluba zapostavili svoje redovne poslove i skoro puno radno vrijeme proveli u pripremi polumaratona.

Što je sve bilo potrebno napraviti i organizirati da bi varaždinski polumaraton bio uspješan i prošao bez ikakvih problema?

– Ima puno popratnih poslova koje je trebalo odraditi, Ja sam posljednjih tjedan dana radio samo to. Od prijava i uplata, izrade startnih brojeva do koordinacije i dogovora s policijom, vartogascima, hitnom i drugo. Na osiguranju staze radilo je 30 policajaca i 65 redara duž trase tijekom otvaranja prometa u ulicama. Polovicu redara dali su nam vatrogasci. Na sam dan utrke naših 40-tak članova je radilo od ujutro dok se sve postavljalo pa do negdje 17 sati kada smo sve raspremili.  

Ništa bez čipova

Što je bilo posebno ona ovom izdanju polumaratona?

- Ove godine prvi puta smo koristili čipove. Ovaj sustav smo kupili i nadamo se da ćemo ga isplatiti za cca tri godine. Od kada smo ga kupili, oko dva mjeseca smo ga isprobavali tako da sve funkcionira kako treba i na utrci je sve bilo besprijekorno. Bez tog sustava ne bi mogli. Kada u cilj uđe više trkača istovremeno suci ne bi uspjeli popisati sve koji su ušli a ovako to radimo bez problema. Povećao nam se broj trkača a i kod kratkih utrka djece puno ih u kratkom vremenu dođe do cilja. Čipov isu riješili sve te probleme. Ove godine imali smo ukupno 342 prijave, startalo je 330 trkača a na cilj ih je stiglo 316. Plus toga tu je još bila utrka građana na 5 km s 242 trkača i utrka djece s 64 mlada trkača.   

Koliko klub košta organizacija polumaratona?

- Mi smo sretni kada završimo utrku na nuli. Ukupni buđet polumaratona je nešto manje od 100.000 kuna. Većinu prikupimo od startnina a ostalo prikupimo od Grada, Zajednice, Turističke zajednice i dr. Svi se čude kako možemo za taj iznos organizirati tako veliku sportku manifestaciju. Zbog usporedbe dubrovački maraton, s upola manje natjecatelja dobije od njihove turističe zajednice 400.000 kuna. Mi u troškove ne računamo radne sate naših članove. Samo na sam dan utrke smo svi zajedno odradili oko 400 sati a za cijelu pripremu polumaratona sigurno oko tisuću radnih sati. Sve naravno besplatno.

Tisuću besplatnih radnih sati

Troškovi su bili i za dodjelu medalja i pehara, proglađenja su trajala gotovo jedan sat.

- Sve radimo prema važećim pravilima atletskog saveza pa imamo 11 muških i 8 ženskih starosnih kategorija i apsolutni pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji. Na utrci na 5 km imali smo četiri muške i četiri ženske kategorije i ukupni pobjednici. Kod djece imali smo četiri kategorije za djevojčice i četiri za dječake.

Kao klub organizirate puno natjecanja.

- Mi smo u stvari klub koji se bavi organiziranjem utrka iako imamo jako dobrih trkača, koji ostvaruju odlične rezultate ali ih ne eksponiramo toliko. Osim ovog polumaratona organiziramo i zimski polumaraton kod Aquacityja u siječnju, ove godine smo organizirali drugi po redu. Tu je zatim Cross liga Drava i njezinih 18 kola, onda 7 kola Brdske lige Ivančica itd. Od Zajednice sportskih udruga grada Varaždina dobijemo 5 tisuća kuna, ali svjesni smo da ima puno sportova i klubova i da svi trebaju i očekuju novce od Zajednice i Grada.

Kome bi se posebno zahvalili na kraju utrke?

- Na kraju moram se zahvaliti PU Varaždinskoj jer sve u vezi polumaratona odrađuju s puno entuzijazma. Zajednički tražimo najbolja rješenja da promet najmanje trpi. Svi s kojima sam kontaktirao su jako susretljivi i s puno volje na terenu odrađuju osiguranje utrke. Vatrogasci su isto prva liga. Daju nam više od pola redara i sve obave besprijekorno. A da naše članove niti ne spominjem i njihov angažman. Također, obavještavamo sve stanovnike ulica kojima prolazi trasa utrke i dan prije podijelimo oko 1.500 letaka kako bi svi znali da će taj dan biti malo zastoja u prometu i da si unaprijed drugačije organiziraju dolazak u grad. Na kraju je sve prošlo odlično.     

Komentari