Evo detalja

Foto - Tribina o ranom otkrivanju raka debelog crijeva u Maruševcu

Objavljeno: 07.10.2023. 12:57

Zadnja izmjena: 07.10.2023. 12:57

Foto: Općina Maruševec

Općina Maruševec i Invalidsko ILCO društvo Varaždin organizirali su prošlog vikenda uoči Međunarodnog dana starijih osoba u prostorijama Općine tribinu na temu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Tribina je organizirana kako bi se objasnilo i osvijestilo građane da je rak debelog crijeva danas jedna od najčešćih zloćudnih bolesti muškaraca i žena. 

– Svima nama zdravlje jednostavno mora biti na prvome mjestu i zato poslušajte liječnike, ne odgađajte kontrolne preglede i aktivno brinite o svom zdravlju - rekao je na početku javnog skupa načelnik Općine Maruševec Mario Klapša te izrazio podršku svim građanima u njihovoj hrabroj borbi protiv tumora.

Na tribini su sudjelovali specijalisti Opće bolnice Varaždin i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Renata Kelemenić-Dražin, dr.med. te Katica Čusek Adamić, dr.med., spec. epidemiologije dok su učenici Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti sa svojim mentorima mjerili tlak i šećer okupljenim građanima. 

Specijalistica Čusek Adamić govorila je o faktorima rizika, simptomima bolesti te dala endoskopski prikaz raka debelog crijeva, kao i statističke podatke o incidenciji i mortalitetu od tumora po županijama u Hrvatskoj, kao i u državama Europske unije. Također, pozvala je građane da se odazovu Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojeg Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije provodi od 2007. godine, a odaziv građana je trenutno ispod nacionalne razine odaziva.

Komentari