prigodni program

Foto - U Varaždinskoj županiji obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja

Objavljeno: 04.08.2023. 15:06

Zadnja izmjena: 04.08.2023. 17:25

Kao i prethodnih godina Varaždinska županija i Grad Varaždin, u koordinaciji s braniteljskim udrugama, organizirali su prigodno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Prije svečanosti u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, izaslanstva su položile vijence i upalila svijeće kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu. Svečanost je bila prilika da se župan Anđelko Stričak zahvali i svima onima koji su prošle godine u ovo vrijeme kada se dogodila najteža prometna nesreća u povijesti županije iskazali stručnost, požrtvovnost i humanost prilikom pružanja pomoći unesrećenim državljanima Republike Poljske.

Tako su prigodne zahvalnice dobili DVD Varaždinske Toplice, DVD Breznički Hum, DVD Novi Marof, DVD Ščepanje, DVD Radešić, JVP Grada Varaždina, Nastavni Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije kao i Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, a  za promicanje digniteta Domovinskog rata i odavanje počasti poginulim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu provođenjem projekta "Jedno srce - jedna duša od Vukovara do Dubrovnika" zahvalnica je dodijeljena Josipu Hunjetu.

- Svim sudionicima operacije Oluja čestitam na veličanstvenoj pobjedi koja nam je donijela mir i slobodu. Da nije bilo te žrtve, pitanje je u kojem bi se smjeru naša domovina dalje razvijala. Danas je Hrvatska članica svih prestižnih euroatlantskih asocijacija i upravo sve to nam treba biti poticaj da ju gradimo boljom, sretnijom i uspješnijom. Danas smo nagradili i naše žurne službe, sastavnice Domovinske sigurnosti. Ovo je prava prilika da im zahvalimo na svemu onome što danas čine da bi građani na području Varaždinske županije bili sigurni - rekao je župan Stričak.

'Oni su nam putokaz'

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je uputio čestitke povodom nadolazećeg državnog praznika.

- Danas prilikom obilježavanja misli su me odvele na onu tužnu kolonu sjećanja iz Vukovara 1991., ali samo jedna izgubljena bitka nikad ne znači da je izgubljen i rat. Mi smo taj rat dobili 1995. veličanstvenom pobjedom u „Oluji“ kada smo pokazali što je domoljublje. Zahvaljujem braniteljima i njihovim obiteljima koji su nam to omogućili i danas su nam putokaz da budemo jedinstveni u miru, kao što su oni bili u ratu. Pohvaljujem ideju župana kada je prije dvije godine inicirao i pokrenuo da se na dostojanstven način obilježi taj praznik. Hrabrost i žrtva naših branitelja tako nikad neće biti zaboravljena - rekao je Bosilj.

Ratnih, ali veličanstvenih dana prisjetio se i Dražen Vitez, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda” koji se prisutnima obratio u ime svih braniteljskih udruga. Ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara također je nazočio svečanosti te je građanima Varaždinske županije i Grada Varaždina čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te svim hrvatskim braniteljima njihov dan.

Dodjela plakete

U ime onih koji su primili zahvalnice, obratili su se Mladen Smoljanec, ravnatelj Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije i Željko Nađ, županijski vatrogasni zapovjednik koji su izrazili ponos svojim djelatnicima i članovima DVD-a koji se nisu dvoumili niti sekunde izaći na teren i pomoći unesrećenima.

U sklopu svečanosti županu Stričaku uručena je Velika zlatna plaketa Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91, a obrazlažući dodjelu plakete Mladen Pavković, predsjednik Udruge istaknuo je kako je Anđelko Stričak hrvatski branitelj dragovoljac Domovinskog rata, a sada u miru kao župan također radi na njegovanju i uspomeni na časnu ulogu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Komentari