'RoboCup'

Foto - Završen je European RoboCup Junior 2023, zlatna medalja ostaje u Županiji

Objavljeno: 11.06.2023. 11:44

Zadnja izmjena: 05.07.2023. 11:07

Svečanom podjelom medalja i priznanja završen je European RoboCup Junior 2023. u Varaždinu. Hrvatska ima europskog prvaka u CoSpace Preliminary kategoriji u kojoj se natječu učenici mlađi od 14 godina.

Riječ je o Dana CRO Teamu kojeg čine učenici šestog razreda varaždinske Šeste osnovne škole Filip Smuđ, Gabrijel Kraljić i Petar Habek, inače polaznici Centra izvrsnosti za robotiku Varaždinske županije, a kojima je mentor Ivica Kolarić. Upravo njima medalje i priznanja uručio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek, dok je najboljima u kategoriji Rescue medalje i priznanja uručio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

I dok je na domaćem  terenu  Hrvatska osvojila 1 zlatnu, 1  srebrnu i 5 brončanih medalja, vrijedi istaknuti da osim zlatne, u Varaždinu ostaju i tri brončane medalje.

Osvojene medalje

Treće mjesto tako je u kategoriji Soccer Lightweight Entry pripalo ekipi AutoPrikratki koju čine Franko Prikratki i Branimir Bobinac, mentor Ivica Kolarić. Riječ je o kategoriji namjenjenoj početnicima do 19 godina starosti u kojoj roboti igraju nogomet jedan protiv drugoga 1:1. Brončana medalja u kategoriji Soccer Lightweight u kojoj nogomet igraju dva robota po timu, pripala je ekipi Centra izvrsnosti Varaždin, a koju čine Duje Handabaka i Borna Svržnjak, mentor Ivica Kolarić.

Svakako valja istaknuti i osvojeno treće mjesto u kategoriji CoSpace Advanced koje je pripalo ekipi BITSHIFT u sastavu: Antoni Glad, Filip Melnjak, Barbara Prutki i Ivan Melnjak, pod vodstvom mentora Gorana Šporčića.

Nagrada za Best Poster u kategoriji Soccer Entry za mlade do 19 godina pripalo je ekipi Robofreak koju čine Viktor Žmegač i Dino Furjan, polaznici Centra izvrsnosti Varaždinske županije, također pod vodstvom Ivice Kolarića.

I oni najmanji od pet do devet godina u kategoriji OnStage First Steps pod zajedničkim imenom „Varaždinci“ dobili su priznanje za Best Poster. Riječ je o Janku Mežnariću, Luki Pecevskom, Ivanu Seidlu, Dorijanu Mlakaru i Jani Gušić iz Dječjeg vrtića Varaždin, a pod vodstvom Marije Kolarić Bencun.

Preko 700 sudionika

European RoboCUp Junior 2023. okupilo je 162 natjecateljska tima s preko 700 sudionika iz 18 zemalja. Hrvatska je nastupila sa 29 timova. Više od 500 natjecatelja pod vodstvom 200-tinjak mentora svoja znanja i vještine odmjerila su u 15 kategorija.

Njemačka je osvojila 4 zlatne, tri srebrne i 4 brončane medalje. Italija 4 zlatne i 4 srebrne. Mađarska 3 zlatne, 3 srebrne i 1 brončanu, dok je Francuska osvojila 2 zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Sloveniji je pripala jedna zlatna i jedna brončana medalja. Nizozemskoj jedna srebrna, Slovačkoj dvije srebrne i dvije brončane, Izraelu jedna srebrna, a Južnoj Koreji jedna brončana.

Organizator natjecanja bilo je Hrvatsko društvo za robotiku, dok su partneri bili Varaždinska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski robotički savez, Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Ustanova za obrazovanje odraslih te Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu.

Komentari