Gornje Ladanje domaćin priredbe za Dane kruha i zahvale za plodove

Objavljeno: 27.10.2014. 17:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Općina Vinica

Izvor: Druženje povodom Dana kruha u G. Ladanju

U petak, 24. listopada, je u Gornjem Ladanju, u organizaciji udruge Čuvarica starinskih običaja, Područne i Osnovne škole te Općine Vinica održana priredba u povodu Dana kruha i zahvale za sve ovogodišnje plodove.

U  lijepo uređenom ambijentu dvorane DVD Gornje Ladanje, program su izvele članice udruge Čuvarice starinskih običaja, pojačane Evicom Lazar, a pjevale su se prigodne i starinske, već gotovo zaboravljene pjesme.

U drugi dio programa bili su uključeni učenici Područne škole Gornje Ladanje prekrasnim recitacijama, članovi povjesne sekcije učeniničke zadruge "Vrčeki" prikazom upotrebe lončarskih proizvoda, a sudjelovao je i mali folklor Osnovne škole s tamburašima.

Vinički župnik prečasni Valent Posavec na kraju je prigodnom riječima i osvrtom na zahvalu Bogu predvodio molitvu i blagoslovio sve plodove jeseni, kruh i kolače.

Svečanosti blagoslova kruha prisustvovali su načelnik Općine Marijan Kostanjevac te njegova zamjenica Mirjana Jambriško.

- Ovim putem iskreno zahvaljujem i čestitam svim sudionicima i svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje ove prigodne i prekrasne priredbe, a posebno Ladanjskim čuvaricama i njihovoj voditeljici Đurđici Zrinski. Ovaj običaj i zahvala u obliku prigodne priredbe, trebala bi se organizirati svake godine i postati tradicionalnom - rekao je načelnik Marijan Kostanjevac.

Komentari