grad ivanec

Grad Ivanec uskoro dobiva cikloturističku obilaznicu dugu 80 kilometara?

Objavljeno: 04.11.2022. 10:35

Zadnja izmjena: 04.11.2022. 10:35

Turistička zajednica Grada Ivanca kraju privodi izradu idejnog rješenja za definiranje i aktiviranje trase funkcionalne cikloturističke obilaznice duljine 80 kilometara.

Sama obilaznica, kako navode iz Grada, mora raspolagati određenim sadržajima i zadovoljavati različite kriterije koji su propisani strateškim dokumentima - infrastrukturne, atrakcijske, kulturno-povijesne, društvene, uslužne, ali i sigurnosne i druge aspekte. U tom cilju se projektnim rješenjem definira cikloturistička obilaznica grada Ivanca koja objedinjuje propisane kriterije, a kojom se sve važne lokacije kružno povezuju u cjelinu, na način da se omogući maksimalno iskorištavanje potencijala svake od njih.

Konkretno, trasa obilaznice osmišljena je tako da prolazi pokraj smještajnih kapaciteta, OPG-ova, ugostiteljskih objekata i prodavaonica, pokraj izletničkih atrakcija, crkava, kapela, prirodnih posebnosti i sl. Budući da je jedan od propisanih kriterija i sigurnost, projektnim zadatkom se cikloturistička trasa "smješta" na prometnice i ostalu voznu infrastrukturu na kojoj je promet motornih vozila niskog intenziteta. Time se ujedno smanjuje potreba za gradnjom novih biciklističkih traka (staza).

- S obzirom na to da smo pred završetkom ovog projektnog zadatka, odlučili smo se na svojevrsnu probnu vožnju dijelom buduće cikloturističke obilaznice (ukupna planirana duljina je 80 km). U vožnju su se uključili i članovi BBK Ivanščica, a pridružio se i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić. Sudionici su se složili da se trasa i sadržaji na njoj odlično uklapaju u biciklističku stazu u Planinarskom gradu, a dali su i korisne sugestije vezane oko održavanja - rekao je voditelj TZ-a Boris Jagetić Daraboš.

Dodao je kako je idejno rješenje cikloturističke obilaznice temelj za izradu prometno-tehničkog elaborata, a nakon toga će, vjerojatno iduće godine, uslijediti postavljanje info ploča i putokaza, uređenje odmorišta i vidikovaca, označavanje servisnih punktova i drugih sadržaja.

Komentari