prestižna titula

Foto - Grad Varaždin prvi u Hrvatskoj dobio veliko priznanje UNESCO-a, evo o čemu se radi

Na inicijativu Turističke zajednice grada Varaždina, Grad Varaždin prijavljen je na javni poziv za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada...
Objavljeno: 02.11.2023. 11:38

Zadnja izmjena: 02.11.2023. 12:06

Foto: Ivana Bertović

Grad Varaždin osvojio je titulu UNESCO-vog kreativnog grada iz područja glazbe, pridruživši se tako odabranom društvu gradova iz cijeloga svijeta koji se nalaze na UNESCO-voj listi kreativnih gradova. Varaždin je time postao prvi grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti ovom titulom.

Na inicijativu Turističke zajednice grada Varaždina, koja je uz potporu Grada Varaždina te u suradnji s glazbenim i kulturnim institucijama pripremala kandidaturu, Grad Varaždin prijavljen je krajem lipnja na javni poziv za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada u 2023. godini kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture i medija i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO. Podršku kandidaturi Grada Varaždina dalo je i Ministarstvo kulture i medija. Kako kaže gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, grad se na ovaj natječaj prijavio već i 2014. godine.

- Tada nismo uspjeli, ali sad kad se oformila odlična ekipa na čelu s Turističkom zajednicom i Glazbenom školom koja ima fenomenalnu tradiciju iz koje su ponikli poznati glazbenici, obrtnici i svi ostali koji utječu na prepoznatljivost glazbe u gradu. Znali smo da ćemo uspjeti i čestitam svima koji su pomogli da postanemo prvi UNESCO-ov grad glazbe na području Hrvatske - rekao je. 

UNESCO-va mreža kreativnih gradova osnovana je 2004. godine, a direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth, istaknula je kako se Varaždin ovim priznanjem pridružio mreži na kojoj je trenutno 350 gradova.

- Među tih 350 gradova iz više od sto zemalja svijeta je i Varaždin. Prilikom odabira kreativnog grada postoji sedam područja na koje se gradovi mogu prijaviti: obrt i tradicijske znanosti, dizajn, film, gastronomija, književnost, medijska umjetnost i glazba - objasnila je Toth. 

Komentari