grad ludbreg

Gradonačelnik Bilić panelist na Međunarodnom hydrogen forumu

Objavljeno: 28.04.2023. 18:23

Zadnja izmjena: 28.04.2023. 18:27

U Zagrebu je u hotelu Esplanada održan XII. Međunarodni hydrogen forum na kojem je sudjelovao i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Na forumu se raspravljalo o napretku u primjeni zelenog vodika kao energenta za dekarbonizaciju na koji se Europska unija oslanja u svojim strateškim dokumentima kao energenta budućnosti. Gradonačelnik Bilić bio je jedan od panelista na diskusiji na temu Financiranje i ishođenje dozvola za realizaciju H2 projekata, a predstavljen je i viličar na vodikov pogon tvrtke Toyota H2.

- Mi smo jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima u svom prostornom planu predviđene lokacije za punionice vodika, za solarne elektrane za tzv. agrosolar koji je u Europi i svijetu hit, a radimo i na geotermalnoj eneregiji. Na poljoprivrednim površinama na visini od 3 metra razvijaju se solarne elektrane, odnosno solarne farme, a ispod toga se odvija poljoprivredna proizvodnja, bilo stočarska, povrtlarska ili neka druga. Sve smo to učinili uz praćenje svjetskih trendova i ponekad to nailazi na nerazumijevanje - rekao je Bilić.

Forum održan u Zagrebu organizirala je Hrvatska udruga za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka, a na njemu su sudjelovali predstavnici Ministarstava gospodarstva i održivog razvoja, vodeći domaći i međunarodni gospodarstvenici koji rade na razvoju i implementaciji vodika te predstavnici javnog sektora.

Komentari