svestrana mlada umjetnica

FOTO U Strukovnoj školi posjetili smo talentiranu buduću modnu dizajnericu i boksačicu, Ivu Želimorski

Objavljeno: 04.03.2018. 16:53

Zadnja izmjena: 04.03.2018. 16:53

Foto: Luka Šalamun, Dominik Sever

Posjetili smo Ivu Želimorski, učenicu 3. razreda modnog dizajna varaždinske Srednje strukovne škole koja pohađa i Centar izvrsnosti, koji nudi napredne programe iz područja likovne umjetnosti (crtanja, slikanja i plastičnog oblikovanja) te grafičkog, drvnog i modnog dizajna. Osim dizajnom, Iva se bavi i boksom, a kako spaja svoja dva oprečna talenta i što kaže o hrvatskoj modnoj sceni, saznajte u nastavku. 

Rodom iz Koprivnice, Iva je odmalena crtala, a u 7. razredu počela se intenzivno zanimati za dizajn što ju je dovelo u varaždinsku Strukovnu školu gdje smo ju posjetili te popričali s njom u ležernoj stvaralačkoj atmosferi razreda koji pohađa. Za odjeću koju kreira tvrdi da je nešto neobično i avangardno što ne bi bilo tko obukao, osobito ne u Hrvatskoj.

'Prezatvoreno smo društvo za moju odjeću'

Hrvatsku modnu scenu uopće ne prati jer smatra kako nismo dovoljno otvoreni za drugačije stilove odjevanja i ne prihvaćamo različitost i neobičnost, stoga, kako kaže, njezina odjeća koju stvara ne bi se ljudima ovdje svidjela jer smo prezatvoreno društvo za tako nešto, a njoj se sviđa kada se netko po nečemu ističe iz mase. 

To je i razlog zbog kojeg Iva razmišlja da ode iz Hrvatske, a željela bi studirati pa i raditi primjerice u Londonu gdje bi sigurno lakše uspjela u svijetu mode, ali razmišlja i o Švedskoj ili Irskoj za što se, kaže, mora informirati o stipendijama. No, ukoliko Iva ipak odluči ostati u Hrvatskoj, planira studirati na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu ili Likovnoj akademiji u Rijeci. 

'Iako spavam samo 5 sati, sretna sam' 

- Bitno mi je da su moji radovi poslani na školsko i županijsko natjecanje jer znam da imam veliku konkurenciju, a iz cijele škole samo je 6 radova moglo ići dalje i moji su među njima što mi puno znači - rekla nam je Iva

Iva nam je zanimljiva zbog još nečeg. Naime, ona uspješno spaja kreativno stvaralaštvo i modni dizajn s boksom, ali zbog toga spava samo 5 sati, no, kako kaže, sretna je što to sve uspijeva, a dizajn sportske odjeće ju ne zanima jer je preobično i ne dopušta joj slobodu. 

 

 

Komentari