SLATKI ADVENT

Foto - Kolači na božićnom sajmu u Županijskoj palači vratili nas u bakinu kuhinju

Objavljeno: 10.12.2022. 16:54

Zadnja izmjena: 10.12.2022. 16:58

Medenjaci, kiflice, šapice, pita od jabuke, breskvice, čupavci i brojne druge slastice mamile su poglede na današnjem božićnom sajmu tradicionalnih kolača u Županijskoj palači u Varaždinu. Događanje posvećeno tradicionalnim slasticama koje krase blagdanski stol održano je u organizaciji Turističke zajednice Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom i udrugama.

Za ukusne i mirisne slastice pobrinule su se vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec, Udruge žena „Trnovečko srce“ Trnovec, Udruge „Lepoglavski pušlek“ i Udruge žena „Cvijet“ Šemovec.

Među brojnim privlačnim kolačima, prave „zvijezde“ bili su trnovečka makovnjača, vidovečki gibanik, mličani kolač i šemovečke kelešice, jedinstveni i zaštićeni kolači koji se u Varaždinskoj županiji pripremaju već desetljećima.

- Željeli smo upotpuniti Advent u Varaždinu, a kako bismo to bolje učinili nego predstavljanjem naših tradicionalnih slastica. U Varaždinskoj županiji imamo 17 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od regionalne do europske razine, a čak sedam od njih su upravo kolači. Svi znamo da su najjednostavniji kolači najbolji i najfiniji, a u to su se danas uvjerili i brojni građani. Ovi okusi i mirisi vraćaju nas u djetinjstvo, u bakinu i maminu kuhinju, a to u svakome u nas budi lijepa sjećanja. Zahvaljujem članicama četiri udruge koje su pripremile kolače. Vjerujem da će to kod građana pobuditi želju da i sami spreme pokoji kolač te na taj način i sami postanu čuvari tradicije – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Svi građani imali su priliku ne samo isprobati kolače, nego ih odnijeti i kući, napomenuo je direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ.

- Uz naše zaštićene kolače, ovdje su građani imali priliku probati i one koji su nekad bili obavezni na blagdanskom stolu, a koje smo možda danas malo zaboravili. Nekada se nisu toliko izrađivali kremasti i čokoladni, nego prvenstveno suhi kolačići. Ne samo da su ukusni i lijepi, nego je u svaki od ovih kolača utkana i toplina doma. Zato mislim da smo napravili dobar potez prisjećajući se tradicije. Građane pozivam da nas ovdje u Županijskoj palači posjete i sljedeće subote, kada će tradicionalne božićne kolače predstaviti još tri naše udruge, Udruga žena Kelemen, Udruga žena „Maruša“ iz Maruševca i Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ – pozvao je Mališ.
Uz zaštićenu i nadaleko poznatu trnovečku makovnjaču, članice Udruge žena „Trnovečko srce“ pripremile su i šapice, kiflice, mramorčiće i uvijek fine čupavce. Članice Udruge žena „Cvijet“ Šemovec spravile su svoju zaštićenu šemovečku kelešicu, a poglede je mamio „slatki“ borić i čizmice, medenjaci, pita od jabuke i žarbo kocke. Podršku članicama ovih udruga dala je i načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković.

Članice Udruge „Lepoglavski pušlek“ ponosno su dijelile zaštićeni mlinčani kolač, a uz njega i kiflice, šarmatne salamice i brojne druge fine kolačiće.

 

Pogaču, breskvice, londoner kocke i, naravno, zaštićeni vidovečki gibanik pripremile su pak članice Udruge žena Vidovec.

Komentari