energetska ušteda u vidovcu

LED ulična rasvjeta već postavljena u Budislavcu i Domitrovcu, a plan je obuhvatiti cijelu općinu Vidovec

Objavljeno: 27.01.2017. 08:30

Općina Vidovec još je u listopadu 2015. godine pokrenula projekt izmjene javne rasvjete na području  cijele općine ukupne vrijednosti preko 2,5 milijuna kuna, kojom bi se uvela LED rasvjeta koja troši i do 50% manje energije te ima i 10 puta duži radni vijek.

U suradnji s poduzećem Tesla d.o.o., izrađena je projektna dokumentacija za projekt koji obuhvaća svih 11 naselja te  predviđa 780 rasvjetnih tijela. Kako bi se uvjerili u kvalitetu i isplativost LED javne rasvjete,  u centru Vidovca postavljeno je sedam eksperimentalnih LED rasvjetnih tijela s probnim rokom od tri mjeseca.  Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je tada da će, ukoliko se ova javna rasvjeta pokaže funkcionalnom, krenuti u modernizaciju javne rasvjete i u ostalim naseljima na području općine što će ujedno dugoročno donijeti i uštede u općinskom proračunu .

Prva faza modernizacije javne rasvjete krenula je u naseljima Budislavec i Domitrovec, gdje su zamijenjene žarulje na 96 stupova. Ukupna vrijednost izmjene javne rasvjete u tim naseljima iznosila je preko 290 tisuća kuna, od čega je država sufinancirala 230 tisuća kuna. Plan je izmijeniti kompletnu rasvjetu i u preostalih 9 naselja.

- Budući da smo uspješno završili projekt modernizacije javne rasvjete u naseljima Budislavec i Domitrovec, ove godine krećemo dalje te u ćemo u sljedeća tri naselja zamijeniti dvjestotinjak rasvjetnih tijela. - istaknuo je Bruno Hranić te dodao da je to na tragu odluka UN-ove konferencije u Maarakeshu gdje je nedavno boravio. Općina Vidovec kani se pridružiti Sporazumu gradonačelnika gdje je cilj smanjiti emisije CO2 za barem 40% do 2030. godine.

 

Komentari