Josip Bedenik iz Petrijanca oteo avion Paveliću i poklonio ga Titu

Objavljeno: 09.03.2013. 17:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U drugoj polovici 1944. godine stanje na bojištima nedvojbeno je ukazivalo da Njemačka i njezini saveznici gube rat. Znao je to i Petrijančan Josip Bedenik koji se, kao pilot - vodnik zrakoplovstva NDH (ZNDH), odlučio priključiti snagama NOVJ.

U redove Titovih partizana nije došao pješice, već je 8. rujna s uzletišta Rajlovac kod Sarajeva na partizanski aerodrom u Glamoču preletio s dvomotornim bombarderom Caproni Ca. 311. Umjesto bombi ukrcao još šest mladih pilota ZNDH, antifašista koji će poput njega, kao letači partizanskih eskadrila sudjelovati u završnim operacijama za oslobađanje bivše Jugoslavije.

- Josip je još kao dječarac želio poput ujaka, postati svećenikom. Međutim naš rođak, vlč. Tomo Carić (vojni kapelan i župnik u Preseki i Sv. Petru Čvrstec) uspio ga je odgovoriti od te namjere. Potom je nastavio školovanje za vrtlara, ali je roditeljima jasno dao do znanja kako on, „kitice“ neće saditi. Kada je izbio Drugi svjetski rat, naš otac Pavao odlazi na rad u Njemačku, a Josip, koji još nije bio punoljetan, krivotvori majčin potpis i nakon poziva odlazi u talijansku vojnu pilotsku školu u Mostar – ističe Josipov mlađi brat Mirko Bedenik.

Više o zanimljivom životnom putu Josipa Bedenika pročitajte u Varaždinskom tjedniku od 7. ožujka...

Komentari