Marijana Petir u Varaždinu: Vlada je hrvatskom seljaku maćeha

Objavljeno: 02.05.2014. 14:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: eVaraždin.hr

Danas je Varaždin posjetila Marijana Petir, potpredsjednica Hrvatske seljačke stranke i kandidatkinja za EU parlament, koja je održala konferenciju za medije u prostorijama stranke na Trgu Slobode.

Ona je predstavila rezultata ankete HSS-a o informiranosti birača o važnosti EU izbora te govorila o temama za koje se zalaže.

Istraživanje HSS-a pokazuje da građani ne znaju razliku između izbornog sustava za Hrvatski Sabor i onoga za EU parlament.
Naime, HSS je istraživanje proveo na 4500 stanovnika, a ono je pokazalo da gotovo 50 posto građana ne zna da postoji razlika između navedena dva sustava. Čak 65 posto ispitanika nije znalo objasniti što je to preferencijalno glasovanje koje se koristi na izborima za EU parlament. Također, građani su sami u ovom istraživanju zaključili da su loše informirani, a njih 75 posto smatra da je za to krivo Ministarstvo vanjskih poslova.

- Vlada nije ništa naučila od prošle godine kada je samo 21,8 posto birača izašlo na EU izbore. U interesu nam je da na glasači znaju da mogu izabrati osobu za koju žele glasovati i ta to budem ja, na listi HDZ-HSS, pod rednim brojem pet. Mora nam biti važno tko nas zastupa u Europskom parlamentu zato što se tamo štite nacionalni interesi jer 70 posto zakona koji se tamo donesu morat ćemo primijeniti u našem zakonodavstvu. Kao i do sada ja ću biti glas hrvatskog sela i hrvatskog seljaka. Čak 40 posto europskog proračuna otpada na poljoprivredu jer Europska unija je svom seljaku majka, a hrvatska Vlada hrvatskom seljaku maćeha što pokazuje i posljednji rebalans proračuna kojim je 100 milijuna kuna skinuto selu - objasnila je danas Marijana Petir.

Potpredsjednica HSS-a dodala je da će biti glas onih koji se zalažu za očuvanje prirodnih resursa što, kako kaže, dokazuje da je ona srušila Zakon o vodama kojim se pokušalo privatizirati Hrvatske vode.

- Obitelj je prva škola međuljudskih odnosa jer nas uči kakvi ljudi trebamo biti i zato svi oni zakoni koji su utemeljeni protiv obitelji, posebno one utemeljene između muškarca i žene, nisi niti će imati moju potporu. Ne smijemo dozvoliti da u Europskoj uniji budemo građani drugog reda - dodala je Marijana Petir.

Na konferenciji se predsjednik županijskog HSS-a Zvonimir Sabati osvrnuo na sjednicu Županijske skupštine koja će se održati sljedećeg tjedna.

- Skupština gotovo da nije sazvana tri mjeseca, a sada je na dnevnom redu 28 točaka, od čega je 18 ozbiljnih. Mi ćemo kao klub predložiti da se ta skupština razdvoji na dvije sjednice. Ovakav način je neodrživ jer je očito da onda odluke donosi samo župan. Inzistirat ćemo da se sjednice održavaju jednom mjesečno i to popodnevnim satima. Također, na dnevnom redu nema teme vezano uz javno-privatno partnerstvo posebno u okolnostima kada ga Grad Varaždin nije prihvatio. Tražimo da se na skupštini iznesu sve informacije. Tražimo da se utvrdi uloga Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija koji je u sukobu interesa - kazao je Sabati.

Komentari