'progresivan katolički nadbiskup'

Miljenik pape Franje rodom iz Vinice, jedan je od tri nova kardinala iz SAD-a

Express.hr

Objavljeno: 09.10.2016. 17:31

Zadnja izmjena: 09.10.2016. 17:49

Foto: Ilustracija

Radio Vatikan je objavio imena 17 novih kardinala koje će papa Franjo proglasiti sljedeće subote, a među njima je i Blase Cupich, odnosno Blaž, 67-godišnji nadbiskup Chicaga, potomak doseljenika iz Hrvatske, piše Express. 

Miljenik pape Franje je jedan od tri nova kardinala iz SAD-a. Što se Blasea Cupicha tiče, on je u SAD-u čuven kao vrlo progresivan katolički nadbiskup te slovi kao onaj koji se bori za beskućnike, protiv rasizma te za prezrene u društvu po svim osnovama. Cupich je 2011. svećenicima u svojoj biskupiji otvoreno rekao da apsolutno ne podržava sudjelovanje bilo koga od njih u prosvjedima i molitvama organizacije "40 dana za život", i to zato, a u studenom 2012., uoči referenduma o istospolnom braku u državi Washington, Cupich je u otvorenom pismu vjernicima poručio da moraju imati na umu da one koji zagovaraju izjednačavanje braka, na to potiče "duboko suosjećanje prema onima koji su pokazali hrabrost odbiti živjeti u stalnom strahu od odbijanja zbog svoje seksualne orijentacije".

Kao biskup Chicaga na sinodi u Rimu u rujnu 2015. snažno je istupio za to da se nipošto ne uskraćuju vjerski sakramenti onima koji su se rastali i ponovno vjenčali, te homoseksualnim osobama. Rekao je i da zakon o pobačaju mora priznavati patnju nerođenog djeteta, ali i trudne žene koja se nalazi u teškim životnim okolnostima.

Što se njegovih hrvatskih korijena tiče, poznato je da je on jedno od devetero djece Blaža Cupicha i Marie Majhen iz Omahe u Nebraski. Njegova majka Maria je pak bila jedno od četvero djece Barbare Bahun koja je u Nebrasku doputovala 1917. kao 17-godišnjakinja iz Vinice kod Varaždina.

Komentari