Mladi HNS-a Varaždinske županije održali okrugli stol o eliminaciji rasizma

Objavljeno: 22.03.2014. 19:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Mladi HNS-a Varaždinske županije povodom obilježavanja Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije koji se obilježava 21. ožujka, održali su okrugli stol o suzbijanju rasizma i rasne diskriminacije, te o mogućim mjerama za njihovu eliminaciju.

Gosti okruglog stola bili su ravnatelj Centra Tomislav Špoljar i kandidat HNS-a na izborima za Europski parlament Marin Vučić, te predsjednica Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije prof. dr. sc. Vesna Dušak.

Marin Vučić istaknuo je da o važnosti obilježavanja tog dana i ukazivanja na problem rasizma govori podatak da je taj dan Opća skupština Ujedinjenih naroda 1966. godine proglasila praznikom, te time uputila poziv svim zajednicama u svijetu da pojačaju svoje napore kako bi eliminirali sve oblike rasne diskriminacije.

U novije vrijeme također je održano nekoliko velikih međunarodnih konferencija protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodnih oblika netolerancije.

Naime, rasizam i rasna diskriminacija su i dalje jedan od velikih problema koji potresa živote milijuna ljudi širom svijeta, a susrećemo se s njime mnogo češće nego što to mislimo. U Hrvatskoj se svaka treća pritužba na kršenje ljudskih prava odnosila upravo na rasnu diskriminaciju - stoji u priopćenju HNS-ove mladeži.

 - Ovogodišnja tema obilježavanja tog dana, posebno istaknuta od strane UN-ovog povjerenstva za ljudska prava, odnosi se na ulogu političkih lidera u poticanju borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije te će biti održane panel rasprave, sastanci te mnoge druge aktivnosti i događanja širom svijeta upravo na tu temu – naglasila je Vesna Dušak.

Suzbijanje rasizma i rasne diskriminacije je moralni imperativ i ključni element za održavanje demokracije i stabilnosti u društvu. Jedan od najučinkovitijih načina suzbijanja tog problema je podizanje razine svijesti i znanja o neprihvatljivosti rasističkih, ksenofobnih i drugih stajališta utemeljenih na predrasudama te širenje svijesti o pravoj snazi i značaju raznolikosti, zaključak je ovog okruglog stola.

Komentari