Mladi potaknuli Grad Lepoglavu da izmjene model stipendiranja

Objavljeno: 14.01.2014. 17:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Kroz model sudioničke demokracije, odnosno zajedničkog suodlučivanja sa zainteresiranom javnošću, Grad je krenuo u planirane promjene u Odluci o stipendijama Grada Lepoglave.

Otvorenim razgovorom s mladima, članovima Savjeta mladih Grada Lepogčave, Centra za mlade i Kluba studenata, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač analizirao je postojeću Odluku te uvjete i kriterije dodjeljivanja stipendija.

Naime, matematičkom analizom i planiranim izmjenama, mladi su dokazali da će novi sustav stipendiranja biti pravedniji i konkretniji, kako u socijalno-ekonomskim uvjetima tako i u deficitarnim zanimanjima.

- Ulaganja u obrazovanje, a posebno u visoko obrazovanje nešto je na čemu treba graditi budućnost, a kroz ovaj novi sustav vjerujem da ćemo unaprijediti i izjednačiti mogućnosti za sve naše studente. Umjesto dosadašnje analize uspjeha u srednjoj školi, uveli smo bodovanje iz državne mature, a umjesto upisivanja u više godine studija, kriterij će biti ECTS bodovi. Također, sustav konačnog broja bodova biti će linearan čime kandidati za stipendije zbog jedne kune neće više gubiti 5 ili više vrijednih bodova. Uveli smo novinu kojom će studenti kao samohrani roditelji ili studenti iz obitelji s jednim roditeljem moći zbog svog statusa ostvariti dio potrebnih bodova – naveo je lepoglavski zamjenik gradonačelnika Kovač.

Komentari