Na 11. Festivalu svete Cecilije Varaždinske biskupije sudjelovalo je čak 38 zborova

Objavljeno: 26.11.2012. 12:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:47

Foto: Biskupija-varazdinska.hr

Čak 38 pjevačkih zborova iz župa iz svih krajeva Varaždinske biskupije sudjelovalo je ove godine na 11. po redu Festivalu svete Cecilije, održanome u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu.

Ovo tradicionalno godišnje zborovanje ponovno je moralo biti održano u dva dana, budući da je okupilo oko 1.100 crkvenih pjevača, koji su svoje umijeće izvođenja duhovne glazbe predstavili s jednom skladbom, u Godini vjere posvećenom temi «Vjerujem!».

Tako su u subotu i nedjelju 24. i 25. studenoga zborovi pojedinačno izveli 38 pjesama, a zajedno su otpjevali još nekoliko pjesama posvećenih festivalskoj temi i svetkovini Krista Kralja, uz koju se ovaj susret zborova održava već više od desetljeća u organizaciji biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu i njegovog voditelja mo. Anđelka Igreca.

Mnoštvo okupljenih crkvenih pjevača, koji su u oba dana u cijelosti ispunili katedralnu crkvu, pozdravio je rektor katedrale preč. Blaž Horvat koji je svima zaželio dobrodošlicu na zborovanje koje je posljednjih godina izuzetno brojno.

Prvoga dana festivala varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uručio je svim zborovođama zahvalnice za sudjelovanje te zahvalio svim sudionicima, crkvenim pjevačima iz svih krajeva biskupije. Na kraju je biskup predvodio obred postavljanja šestero pjevača za psalmiste te im je uručio prigodna poslanja.

U prvom dijelu festivala u subotu nastupili su župni zbor, muška vokalna skupina župnog zbora i vokalni ansambl “Svjetlost” župe Sveti Juraj na Bregu, župni zbor i zbor mladih “Ime ljubavi” župe sv. Nikole iz Koprivnice, župni zbor i ženski zbor župe sv. Nikole iz Čakovca, župni zbor i ženski vokalni ansambl iz Reke, župni zbor iz Ludbrega, župni zbor iz Kotoribe, zbor “Theresianum” župe Remetinec, zbor “Donum” župe sv. Nikole iz Varaždina, župni zbor “Ljubav i mir” iz Donje Voće, župni zbor iz Varaždinskih Toplica, župni zbor iz Jalžabeta, župni zbor iz Ivanca, župni zbor iz Šenkovca i mješoviti zbor sv. Antuna Padovanskog iz Tužnog - župa Margečan.

U nedjelju su sudjelovali župni zbor “Marija” i zbor mladih “Eshaton” iz Močila, župni zbor “Sv. Marko” i ženska vokalna skupina župnog zbora iz Selnice, zbor varaždinske katedrale “Chorus liturgicus”, župni zbor “Sveta Cecilija” iz Svete Marije, župni zbor iz Svetog Jurja u Trnju, župni zbor iz Donje Dubrave, župni zbor iz Sračinca, župni zbor župe sv. Josipa iz Varaždina, KUD “Širine” iz župe Novo Virje, ženski pjevački zbor KUD-a Molve, župni zbor iz Štrigove, župni zbor iz Goričana, župni zbor iz Murskog Središća, ženski zbor iz Podturna, župni zbor iz Svetog Ilije, župni zbor iz Kneginca, te djevojački oktet župe Kamenica.

Komentari