Na FOI-u svečano promoviran 71 magistar znanosti

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 27.02.2012. 12:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: FOI Varaždin

Na Fakultetu organizacije i informatike ponovno je bilo vrlo svečano, zadnja generacija studenata znanstvenih magistarskih studija „Informacijske znanosti“ i „Menadžment poslovnih sustava“ FOI, Sveučilišta u Zagrebu bilo je promovirano u magistre znanosti.

Ukupno 71 promovent svečano je prisegnuo da će nastaviti čuvati ideale znanosti, a nakon inspirativnog govora prof.dr.sc. Vjerana Strahonje, uslijedila je i podjela diploma.

U podjeli su uz dekana sudjelovale promotorice prof.dr.sc. Vesna Dušak i doc.dr.sc. Marina Klačemer Čalopa.

Najveća dvorana FOI-a, bila je popunjena do posljednjeg mjesta.

Roditelji, rodbina, prijatelji, popratili su svečanu dodjelu diploma posljednje generacije magistara znanosti na FOI-u.

U ranijem sustavu obrazovanja magisterij znanosti bila je jedna stepenica do doktorata znanosti, a u sadašnjem sustavu studiranja prema Bolonjskim principima on više nije formalan dio obrazovnog ciklusa.

Međutim, magisterij znanosti je ipak prva dionica znanstvenog rada i usavršavanja.

Dekan FOI-a u svom izlaganju se dotaknuo pozicije magistara znanosti.

- Studenti s magisterijem znanosti imaju manje ispita na doktorskom studiju FOI-a, ali postoji jedan uvjet da nakon magisterija znanosti nastave s istraživanjem i to dokažu objavljivanjem radova – istaknuo je dekan FOI-a.

Također, dao je komparaciju sa sustavima obrazovanja u nordijskim zemljama gdje magisterij znanosti i dalje živi kao dio obrazovne vertikale u obliku licencijata.

Prof. dr. Vjeran Strahonja u svom govoru je pojasnio na koji se način promijenio koncept obrazovanja.

- Promjenio se koncept obrazovanja, ali je u oba koncepta isti konačni cilj, da se studenti osposobe za istraživanje u području informacijskih i komunikacijskih znanosti i tehnologija i njihove primjene. Magistri i magistrice znanosti FOI-a su osobe s velikim iskustvom, u naponu svoje kreativnosti i sposobnosti stvaranja novih vrijednosti – rekao je Strahonja.

To je vrlo važna poruka s današnje promocije na Fakultetu organizacije i informatike.

U Hrvatskoj je važno prepoznati mlade kreativne, uspješne ljude koji su sposobni pokrenuti gospodarstvo, transformirati javni sektor.

Studenti FOI-a su u svojim magistraskim istraživanjima pokazali da naša budućnost može biti puno svjetlija poboljšanjem kvalitete usluga te ispravnom i planiranom primjenom informacijske tehnologije u različitim segmentima privatnog i javnog sektora.

Komentari