općina visoko

Foto - Obilježen 130. rođendan DVD-a Visoko, čestitke uputili župan Stričak i načelnik Mateković

Objavljeno: 28.08.2023. 18:50

Zadnja izmjena: 29.08.2023. 10:23

Dobrovoljno vatrogasno društvo Visoko u subotu je svečano proslavilo 130. obljetnicu osnivanja i neprekinutog humanitarnog rada.

Osnovani su još 1. rujna 1893. godine, na inicijativu učitelja Antuna Mušića, nakon što je šestero obitelji iz današnjeg Velikog sela ostalo bez svega u velikom požaru. Danas imaju ukupno 94 člana, od čega 26 operativnih i pričuvnih članova.

- Prije svega, upućujem vam čestitke na ovoj zaista lijepoj obljetnici, na 130 godina ispisane povijesti ovog kraja, odnosno 130 godina pomaganja i požrtvovnosti. Jer, u manjim sredinama upravo su vatrogasci ti koji su uvijek prvi kada treba priskočiti u pomoć. Također, često su i pokretači brojnih aktivnosti vezanih za razvoj i napredak svog mjesta. Prije 130 godina jedno malo mjesto je pratilo trendove daleko većih mjesta - rekao je župan Anđelko Stričak.

Predsjednik Društva Zlatko Hadrović dodao je kako je radom i zalaganjem članova u spremište preuređena crkvena komora, 1928. godine nabavljena je druga veća "šprica" za konjsku spregu te uz nju uniforme i kacige. Narednih godina DVD Visoko promijenilo je pet lokacija, da bi 2010. godine u dogovoru s Općinom i zajedničkim radom s Udrugom Veterana počela izgradnja odnosno preuređenje podrumskih prostorija općinske zgrade. Društvo je tako dobilo 150 m2 garažnog prostora te malu prostoriju za kancelariju i sanitarni čvor, a u toj su zgradi smješteni i danas.

- Ponosni smo na naše vatrogasce koji su uvijek tu kada ih zatrebamo, na njih se uvijek možemo osloniti, stoga je i Općina za njih tu kada je pomoć potrebna njima. Vatrogasci su nam potpora u radu, a naši mještani na njih uvijek mogu računati i osjećati se sigurno. I u narednim ćemo godinama surađivati, nastojati ih opremiti što bolje, a da vatrogastvo ima itekako svijetlu budućnost na području općine Visoko, dokaz je veliki broj mladih članova, što nas posebno veseli - rekao je načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

Komentari