grad lepoglava

Održan sastanak o novim smjernicama razvoja lepoglavskog čipkarstva

Objavljeno: 17.02.2022. 14:38

Zadnja izmjena: 17.02.2022. 14:38

U vremenu što dolazi, kako navode iz Grada Lepoglave, potrebna je pažnja i planski pristup očuvanju lepoglavske čipke utkanog u gen obitelji koje je potvrdu vrijednosti dobilo uvrštavanjem na UNESCO-vu prestižnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

O tome što i kako dalje činiti na njezinu očuvanju, uz osvrt na dosad učinjeno, razgovarali su predstavnici Zadruge lepoglavske čipke, Turističko kulturno informativnog centra, Ekomuzeja Lepoglava, Međunarodnog festivala čipke i čipkaricama s gradonačelnikom Grada Lepoglave Marijanom Škvarićem na sastanku o budućnosti lepoglavske čipke i čipkarstva.

- Prije 20-ak godina započeli smo sa znatnim ulaganjima u očuvanje i razvoj lepoglavskog čipkarstva. U tome je prednjačio Grad Lepoglava koji je za to izdvojio značajan financijska sredstva i bio pokretač brojnih aktivnosti, projekata i programa usmjerenih očuvanju ovog vrijednog dijela naše baštine koju su nam u nasljeđe ostavile naše vrijedne čipkarice - rekao je gradonačelnik Škvarić.

Dodao je kako je u budućnosti potrebna veća inicijativa i produktivnost svih sudionika procesa razvoja čipkarstva. - Svima nam je u cilju da sačuvamo našu neprocjenjivu baštinu i da, uz ponos što baštinimo nešto tako jedinstveno, iskoristimo njenu gospodarsku i promotivnu vrijednost - zaključio je.

Komentari