Trnovec Bartolovečki

Održana sjednica općinskog Vijeća za prevenciju

Objavljeno: 12.02.2016. 10:50

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 01:02

Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Jučer, 11. veljače održana je sjednica općinskog Vijeća za prevenciju na kojem su sudjelovali čelni ljudi PU varaždinske i načelnik Zvonko Šamec.

- Stanje sigurnosti na području općine Trnovec Bartolovečki relativno je zadovoljavajuće - istaknuo je to u četvrtak na sjednici općinskog Vijeća za prevenciju Krešo Bosak iz PU varaždinske.

Što se tiče općeg kriminaliteta prošle je godine došlo do njegova smanjena u odnosu na prethodnu godinu budući da su zabilježena 24 slučaja u odnosu na 32 godinu dana ranije. Riječ je o smanjenju za 25 posto. Prema službenim podacima PU varaždinske, na području općine nema zabilježenog slučaja gospodarskog kriminaliteta, a nema ga ni iz segmenta droga. Kriminalitet na štetu maloljetnika je u padu kada se uspoređuju podaci iz 2015. s podacima iz 2014. godine. Razriješenost slučajeva općeg kriminaliteta je na razini od 68 posto. Ukupna ocjena je da je stanje relativno zadovoljavajuće.

- Stanje je zadovoljavajuće i što se tiče slučajeva narušavanja javnog reda i mira. Zabilježeno je 15 slučajeva u odnosu na 14 slučaja 2014.godine – zaključio je Bosak.

Načelnik Postaje prometne policije Varaždin, Rade Sitar, predstavio je podatke koji se tiču prometa i stanja u prometu. U prošloj godini na području općine bilo je 46 prometnih nesreća od čega dvije s poginulim i deset s ozlijeđenim osobama. Najugroženija, odnosno najopasnija prometnica u općini, je državna cesta D2 na kojoj se dogodilo oko polovice od ukupnog broja prometnih nesreća. Po broju nesreća općina Trnovec Bartolovečki na nezahvalnom je drugom mjestu u županiji iza općine Gornji Kneginec. Inače, preventivno-represivne akcije provode se na tjednoj bazi na području cijele PU kako bi se smanjio broj nesreća i povećala sigurnost u prometu.

Sitar je najavio i formiranje Prometnog odbora na razini Općine. Odbor će, kroz suradnju policije i lokalne uprave, raditi na detektiranju mjesta na kojima se učestalo događaju prometne nesreće.

Načelnik Zvonko Šamec svjestan je da postoje određeni problemi što se tiče sigurnosti u prometu, a što je i vidljivo iz broja prometnih nesreća. Dodao je da nitko ne zatvara oči pred tim problemima i da se radi na njihovom rješavanju. Spomenuo je primjere poput obilježavanja pješačkog prijelaza u Štefancu te još nekih rješenja, koja su zasigurno doprinijela većoj sigurnosti u prometu. Pozdravio je najavu formiranja Prometnog odbora koji bi trebao doprinijeti poboljšanju stanja sigurnosti u prometu.
Šamec je naveo još neke primjere, odnosno mjere koje su doprinijele većoj općoj sigurnosti u općini. Radi se o alarmnom sustavu na mjesnom groblju u Bartolovcu i Osnovnoj školi u Šemovcu. Spomenuo je uređenje i provjeru sigurnosti igrala na svim dječjim igralištima u općini.

Komentari