još uvijek pozitivnih stvari ima

OPG Lenček iz Martijanca - ovo nije samo posao, ovo je i odmor za dušu

Objavljeno: 05.06.2017. 20:11

Zadnja izmjena: 05.06.2017. 20:33

Foto: Viktor Hranić

Bavljenje poljoprivredom jest zahtjevan posao, ali kada radiš nešto s jako puno volje, onda ništa nije nemoguće dokazao nam je Saša Lenček. Lenček je vlasnik OPG-a koji posluje uspješno već 12 godina.

I ne samo što ima svoj OPG, već je i predsjednik Poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj, voditelj smjene OKC-a PU varaždinske, a uz to sve i predsjednik VZO Martijanec. Na 8 hektara zemlje i 11 parcela u Martijancu, prostiru se brojne kulture koje uzgaja OPG Lenček. Na ovim ogromnim parcelama većinu vremena radi samo obitelj Lenček, ali zbog velikog obima posla u sezoni, zapošljavaju i sezonske radnike. Na parceli koja se nalazi odmah iza kuće Lenčekovih prostiru se plastenici u kojima se uzgaja paprika, rajčica i krastavci, bez prskanja.

- Mi imamo nešto što je jedinstveno u Hrvatskoj. Ovi plastenici su izvana poprskani jednim sredstvom koje drži 120 dana, s 80% zatamnjenja, na bazi fosfora koji preko noći svijetle poput neonka i zbog toga nema prekida fotosinteze. Biljke konstantno misle da je dan i nikad ne miruju. Plod sazrije do svojeg maksimuma puno prije, a sve je ekološki i prirodno. - kaže Saša Lenček.

Vanjska proizvodnja, ona po poljima je konvencionalna. Sami rade svoju presadu, točnije 182 tisuće sadnica, a sve što rade je hibridno i ide preko Instituta iz Novog Sada. Na poljima i plastenicima se nalaze različite kulture: kupus, paprika, rajčica, feferoni, ukrasne tikve, krastavci i krumpir.

- Imamo dobro uhodanu proceduru i direktnu prodaju na štandu ispred kuće, ali i prodaju na kućnom pragu. Svaki višak dajemo zadruzi preko ugovora, a imamo i prodaju u vrhunske restorane i nešto izvoza. Na nama je da uberemo povrće, upakiramo i složimo nakon čega kupac sam dođe po robu. Jako sam zadovoljan ovim sistemom, a dokaz tome je što poslujemo već 12 godinu. - rekao je Lenček.

Nekada su, nadodaje Lenček, robu sami vozili, ali im je to bio dodatno neisplativ trošak. Nakon što smo prošli samo jedan mali dio polja na kojima Lenčekovi imaju uzgoj različitih kultura, zanimljivo je bilo vidjeti kako sve to navodnjavaju i kako se snalaze. Ali ono što nas je najviše impresioniralo bilo je s koliko volje, želje i ljubavi prema tome što rade ima Saša Lenček i njegova obitelj. Na naše pitanje kako to sve stigne uz sve obaveze koje ima, a ovakvo nešto zahtjeva konstantan angažman, uz velik smiješak Lenček je samo odgovorio - pa meni je ovo odmor za dušu.

Komentari