institut za javne financije

Pogledajte koje su općine i gradovi dobili ''čistu peticu'' za transparentnost u prikazivanju proračuna

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.07.2019. 11:26

Zadnja izmjena: 04.07.2019. 19:18

Institut za javne financije predstavio je u Kući Europe u Zagrebu rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica, a najboljima su uručena Priznanja.

Iz Varaždinske županije sljedeće općine i gradovi polučili su izvrstan rezultat na provedenom istraživanju. To su Bednja, Breznica, Cestica, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec, Vinica, Maruševec, Visoko, kao i pet gradova; Ivanec, Lepoglava, Ludbreg, Varaždin i Varaždinske Toplice.

Napomenimo da je i Varaždinska županija dobila najvišu, maksimalnu ocjenu te je posebno izdvojena i pohvaljena kao jedna od svega četiri županije koja je u svim ciklusima objavila sve proračunske dokumente.

Inače, u ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019., izglasani proračun za 2019. te proračunski vodič za građane za 2019.

U analizi se ističe da bi, gledano prosječno, po vrstama lokalnih jedinica, županije mogle dobiti ocjenu odličan (4,9), a gradovi i općine vrlo dobar (4,3 odnosno 3,8). Svih pet dokumenata objavljuje 85 % županija, 51 % gradova i 44 % općina. Dodaje se da ohrabruje što je 26 % lokalnih jedinica zadržalo najvišu razinu transparentnosti i što ih je 37 % objavilo više dokumenata nego u prethodnom ciklusu.

Najtransparentnije općine nalaze se u Požeško-slavonskoj, Koprivničko-križevačkoj i Primorsko-goranskoj, a najnetransparentnije u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Zadarskoj županiji.

Komentari