Potrebe na području socijalne skrbi u našoj županiji sve su veće

Piše: Ivana Dreven

Objavljeno: 16.01.2014. 16:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ivana Dreven

U Županijskoj je palači danas, 16. siječnja održana prva sjednica Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije u novom sazivu.

Članovi Savjeta na sjednici su raspravljali o aktivnostima i mjerama provođenja Akcijskog plana socijalnih usluga za 2014. godinu.

- Ovaj Savjet nije političko tijelo, nego su u njemu predstavnici struke koji će Županijskoj skupštini, upravnim odjelima i izvršnoj vlasti davati potrebne smjernice i nuditi programe koje ćemo moći primjenjivati - rekao je ovom prilikom varaždinski dožupan Alen Kišić, dodavši kako su potrebe korisnika socijalne skrbi na području Varaždinske županije sve veće, budući da u velikom dijelu ovise o stanju u gospodarstvu te se zbog nezaposlenosti broj korisnika povećava.

Napomenuo je kako je u županijskom proračunu za program socijalne skrbi predviđeno 10.820.000 kuna, od čega je oko 7.950.000 kuna iz decentraliziranih sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih, dok Županija daje oko 2.870.000 kuna.

- Jedan od programa kojima pomažemo samačkim domaćinstvima na teže dostupnim ruralnim područjima je program gerontodomaćica, koji radimo u suradnji s Crvenim križem Varaždinske županije i gradskim društvima Crvenog križa. Osim toga imamo i programe koji su indirektno vezani na te ljude, primjerice ogrjev. Varaždinska će županija izdvojiti 1,4 milijuna kuna za ogrjev za samačka domaćinstva i domaćinstva koja su u programu socijalne skrbi - dodao je Kišić.

Predsjednica Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije Marta Dretar ukratko je iznijela program Savjeta te je prisutne upoznala s njegovim radom.

- Savjet za socijalnu skrb Varaždinske županije ima nekoliko zadaća, a jedan od glavnih ciljeva zasigurno jest razvijanje javne svijesti u pogledu socijalne skrbi i njenih korisnika, dok će se zacrtane mjere u Akcijskom planu za 2014. godinu vršiti prema normama Europske unije - objasnila je Dretar i kazala kako se u ovaj program moraju uključiti svi, počevši od jedinica lokalne i područne samouprave, preko socijalnih institucija, udruga i drugih.

Glavne zadaće Savjeta su priprema, izrada i predlaganje Socijalnog plana za Varaždinsku županiju, predlaganje provedbe mjera i aktivnosti za poticanje razvoja sustava socijalne skrbi, novih oblika pomoći i usluga socijalne uključenosti i podrške, predlaganje razvoja mreže potrebnih kapaciteta socijalnih udruga na području Varaždinske županije, kao i usklađivanje i koordiniranje djelovanja udruga i drugih pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi, praćenje provođenja socijalnih mjera u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih te pružanje usluga socijalne skrbi na rijetko naseljenim i nerazvijenim područjima.

U sklopu Akcijskog plana istaknuto je pet prioritetnih skupina za koje su izrađeni posebni planovi, a to su djeca, mladi, obitelji u riziku, starije i nemoćne osobe, ovisnici, zatim siromašni i beskućnici te osobe s invaliditetom.

Inače, Savjet za socijalnu skrb u Varaždinskoj županiji osnovan je 13. prosinca 2012. godine odlukom Županijske skupštine, a u novom sazivu djeluje od 19. studenog 2013. godine.

Komentari