Dijabetičko društvo Lepoglava je u suradnji s Udrugom umirovljenika Lepoglava povodom Međunarodnog dana bubrega organiziralo predavanje na temu "Bolest bubrega osoba sa šećernom bolesti" - koje je održala liječnica Gordana Županić.

- O problemima i bolestima bubrega govori se vrlo malo, iako broj oboljelih kod nas i u svijetu neprekidno raste. Postoje mjere prevencije kojima bi se broj novooboljelih mogao smanjiti - kontrolirati prehranu, povećati fizičku aktivnost i stvari će krenuti na bolje - pručila je doktorica Županić.

Svjetski dan bubrega je globalna kampanja osmišljena od Međunarodnog nefrološkog društva (ISN) i Međunarodne federacije zaklada za bubrege (IFKF), a obilježava se drugog četvrtka u ožujku svake godine. Svrha kampanje je osvijestiti važnost bubrega u očuvanju zdravlja, smanjiti učestalost kronične bubrežne bolesti i njen štetan učinak na pojedinca, njegovu obitelj i društvo.

- Želja nam je ovakvim predavanjima s poznatim licima iz naše sredine dodatno informirati građane u riziku od dijabetesa ili komplikacija koje isti uzrokuje, a sve kako bismo prevenirali kasnije liječenje i probleme koje dolazi uz isto.- rekla je predsjednica Dijabetičkog društva Lucija Mađar.

Komentari

15.03.2019. 11:02h Zadnja izmjena: 15.03.2019. 11:05