Predstavljen Program energetske obnove zgrada javnog sektora

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 20.03.2014. 17:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: eVaraždin.hr

U organizaciji Regionalne energetske agencije Sjever i Varaždinske županije, danas je u Županijskoj palači održana prezentacija Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014.-2015. godine.

Zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić uvodno je pozdravio sve prisutne predstavnike jedinica lokalnih samouprava s područja Županije te istaknuo da se ovom prezentacijom želi prikazati program kojim se predviđa obnova oko 200 zgrada javne namjene i to po modelu pružanja energetske usluge u javnom sektoru.

- Ono što je bitno je to da će kroz provedbu ovog Programa i građevinski sektor imati velike šanse za oporavak, a pozitivna iskustva iz Slovenije, Estonije, ali i iz drugih europskih zemalja ukazuju nam na činjenicu da se ovakvom vrstom programa realno ušteđuje i do pedeset posto energije – istaknuo je zamjenik župana Košić te zaključio da je zadaća svima, i državnim vlastima, ali i lokalnoj i regionalnoj upravi da se ovakvim programima promovira energetska učinkovitost u javnim građevinama.

Program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014.-2015. godine predstavili su Damir Vuletić, pomoćnik direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) koja je zadužena za operativnu provedbu programa te Miroslav Lesjak iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) koji će osigurati sredstava za sufinanciranje provedbe Programa i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Inače, provedbom Programa kojim se predviđa obnova oko 200 zgrada javne namjene po modelu pružanja energetske usluge u javnom sektoru, očekivane su investicije procijenjene vrijednosti oko 400 milijuna kuna. Programom je predviđena energetska obnova zgrada s približno 420 tisuća četvornih metara korisnog prostora, a obnova bi trebala rezultirati smanjenom potrošnjom energije za 30 – 60 posto odnosno uštedom energije oko 150 kWh po metru četvornom godišnje, kao i manjom emisijom ugljičnog dioksida za oko 20 tisuća tona.

Komentari