''ZAŠTO OPĆINA PETRIJANEC NASELJU NIJE DALA NAZIV?''

Načelnik Kostanjevac o romskom naselju Strmec Podravski: '' Njihova adresa ne može i ne smije biti Donje Vratno''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.12.2017. 15:34

Zadnja izmjena: 15.12.2017. 15:36

Foto: Arhiva

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac danas je poslao priopćenje po pitanju Roma iz romskog naselja Strmec Podravski te poručio kako se svim Romima moraju promijeniti adrese prebivališta koje ne mogu i ne smiju biti Donje Vratno.

Prema priopćenju, do kada se to ne realizira, Općina će osporavati i od svih nadležnih tijela - od župana, Vlade Republike Hrvatske i Sabora zahtijevati stavljanje van snage svih prostorno - planskih dokumenata Općine Petrijanec.

Kako dalje poručuje načelnik Kostanjevac, Općina Vinica se na zahtjev Roma 1992. godine odrekla tog teritorija i kasnije je Zakonom određeno kako sporno područje pripada Općini Petrijanec, te je onda tom naselju bila dužna odrediti naziv, evidentirati ga i uvrstiti ga u prostorno - planske dokumente, što ona - nikada nije učinila.

- U svim tim događanjima najviše je i to financijski izgubila naša općina jer je gubitkom dijela teritorija izgubila i status pogranične Općine te pravo na tzv.hidrorentu - izjavio je Kostanjevac i dodao kako je saznao podatak da su tadašnji najviši županijski dužnosnici utjecali na to da se tome naselju nikad ne odredi ime.

Kostanjevac je na kraju dodao kako u Općini nisu protiv Roma i protiv njihovog naselja, ali kako Općina i svi građani ne moraju trpjeti takve ad hoc slučajeve te istaknuo kako će zatražiti pokretanje postupka i utvrđivanje odgovornosti za takve nečasne postupke i njihove aktere. 

 

 

 

 

 

Komentari