Projekt "Aglomeracija Varaždin" vrijedan 680 milijuna kuna ide prema terminskim planovima

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 24.09.2015. 10:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači održan je radni sastanak na temu statusa realizacije projekta 'Aglomeracije Varaždin' koji se odnosi na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u općinama oko grada Varaždina; Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Beretinec, Maruševec, Cestica, Vinica, Vidovec, Petrijanec i Sračinec za 127.000 stanovnika, vrijednom 680 milijuna kuna.

Direktor VARKOM-a d.d. Vlado Vlašić izvijestio je kako je za cjelokupnu duljinu mreže izrađena sva potrebna projektna dokumentacija, kao i da će građevinske dozvole biti ishođene nakon što budu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi i dobiveno Rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti zahvata za okoliš.

- Studija izvedivosti je načelno prihvaćena od strane JASPERS-a, a izrada aplikacije i konačno odobrenje projekta predviđeno je do kraja 2015. Dovršena je Studija utjecaja na okoliš, te je Ministarstvu zaštite okoliša upućen Zahtjev za procjenu utjecaja zahvata na okoliš. Ukupno je izrađeno 18 glavnih projekata, od čega je za 6 projekata ishođena građevinska dozvola – kazao je Vlašić te pojasnio kako je previđeno da bi se, s obzirom na pripremljenost, najprije proveli postupci odabira izvoditelja za rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te provedbu usluga nadzora nad izgradnjom, vjerojatno krajem godine.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar ispred Varaždinske županije kao koordinatora svih jedinica lokalne samouprave na čijem će se području provoditi projekt i nadležnih tijela istaknuo je važnost pravovremenog odrađivanja svih aktivnosti prema terminskom planu te informiranja stanovništva o tijeku radova.

- Važno je da imamo podršku i razumijevanje građana te da oni znaju da će uskoro krenuti opsežni građevinski radovi koji će sigurno trajati određeno vrijeme, kao i da će se sve vratiti u prvobitno stanje – kazao je Štromar te ukazao na važnost aktivne suradnje s Uredom za katastar i Zemljišno-knjižnim odjelom Općinskog suda, u cilju pravovremenog rješavanja imovinsko pravnih poslova na području obuhvata projekta. Zahvalio se i na dosadašnjem trudu i radu svim sudionicama projekta te podsjetio na veliku uloga čelnika JLS-a u vidu rješavanja putova i nerazvrstanih cesta.

Obzirom da je riječ o najvećoj investiciji na području Varaždinske županije te jednom od kapitalnih projekata, sastanku je nazočio i generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Ivica Plišić.

-Provodimo ukupno stotinjak EU projekata, a ovo je jedan od dvadesetak maratonskih. Veliki je obuhvat i zahtijevaju se veliki napori, ali drago mi je da sve aktivnosti idu prema terminskim planovima. Obzirom da ćemo ovime povećati standard građana, pojačavamo optimizam i tempo – kazao je Plišić.

Radnom sastanku nazočili su i brojni dužnosnici iz gradova i općina uključenih u projekt, direktor VGO Varaždin mr.sc. Leonard Sekovanić, predstavnici VARKOM-a d.o.o., predstavnici Zemljišno-knjižnog odjela, Županijske uprave za ceste Varaždinske županije i Ureda za katastar.

Komentari