Kako će biti uređen promet biciklima u centru?

Objavljeno: 27.05.2011. 11:09

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Top tema u gradu Varaždinu u proteklih desetak dana, vožnja biciklima u centru grada, trebala bi napokon dobiti i epilog.

Na izvanrednoj sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju grada Varaždina koja je sazvana zbog velikog interesa javnosti za tu temu, raspravljalo se isključivo o – biciklima, odnosno o vožnji biciklima u centru grada.

Na kraju, dogovoreno je da će Vijeće predložiti Gradskom vijeću izmjene i dopune Odluke o uređenju prometa na području grada Varaždina sa ciljem usklađivanja te odluke sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Dogovoren je i način na koji bi trebao biti uređen promet biciklima u centru grada. Ako tu odluku prihvate gradski vijećnici, promet biciklima bit će strogo zabranjen na Korzu i Franjevačkom trgu te u Gajevoj, Pavlinskoj, Kranjčevićevoj, Dućanskoj i u Kranjčevićevoj od Korza do Šenoine.

Promet biciklima bit će pak dopušten u Bakačevoj, na Trgu Miljenka Stančića, u Padovčevoj, Uršulinskoj i Draškovićevoj ulici te na Trgu Slobode. Grad bi na ulazima u te ulice i na te trgove trebao postaviti posebnu signalizaciju, odnosno table na kojima će građanima biti objašnjeno da je zabranjen sav promet osim prometa biciklima.

Među članovima Vijeća je prevladavalo mišljenje da je promet biciklima u centru grada potrebno zabraniti jer je centar „dnevna soba grada u koju svaki dan dolazi puno građana“, ali i da nije dobro potpuno zabraniti promet biciklima u centru jer se time stvaraju novi problemi.

- Ako zabranimo promet biciklima na cijelom području centra riskiramo povećanje zagađenja zraka u centru, gužvi u prometu i općenito nervoze jer će građani, ako im zabranimo da se voze biciklima u centar dolaziti automobilima. Osim toga, ako im zabranimo da se biciklima voze kroz centar usmjeravamo ih na vrlo prometne ulice pa riskiramo i povećanje broja prometnih nesreća – naglasili su gradonačelnik Čehok i njegov zamjenik Mikac.

Varaždinski policajci koje su predstavljali načelnik Policijske postaje Varaždin Darko Blaži i načelnik Odjela prometne policije PU varaždinske Predrag Benčić složili su se sa tim tumačenjem naglasivši da će, ako grad uskladi svoju odluku sa zakonom i postavi potrebnu signalizaciju, i sa strane policije sve biti u redu i da će gradska odluka moći biti primjenjena.

Potrebno usklađivanje gradske odluke sa zakonom nije komplicirano tako da bi se ta odluka mogla naći na klupama gradskih vijećnika već na sljedećoj sjednici.


Komentari