Socijalna isključenost u županiji: Broj nezaposlenih raste, a životni standard pada

Objavljeno: 21.03.2012. 09:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ilustracija

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana socijalnih radnika i Akcijskog tjedna socijalnog rada koji traje od 20. - 26. ožujka, u organizaciji Udruga socijalnih radnika Varaždinske županije, održan je okrugli stol „Socijalni rad i borba protiv socijalne isključenosti“. Riječ je o prvoj u nizu aktivnosti koje će se tim povodom odvijati u Varaždinskoj županiji. Teme okruglog stola bile su socijalni rad i zapošljavanje korisnika socijalne skrbi, položaj osoba sa invaliditetom te skrb za stare i nemoćne osobe.

Antonija Maltar, predsjednica Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije otvorila je okrugli stol naglasivši kako na tržištu rada nažalost još uvijek vlada trend konstantnog porasta nezaposlenih, što generira i sve veći broj onih socijalno isključenih, kako na području Županije, tako i u svijetu, čime uloga socijalnih radnika postaje još važnija.

Naznačila je i kako svjetskim akcijskim tjednom socijalnog rada, socijalni radnici diljem svijeta nastoje poslati poruku o ozbiljnosti socijalnih problema koji slijede ekonomsku krizu.

- Želimo skrenuti pažnju na najranjivije skupine društva koje su direktno pogođene nastalom situacijom kao što su dugotrajno nezaposlene osobe, osobe sa invaliditetom te starije i nemoćne osobe. Zalažemo se da ljusko dostojanstvo i pravda postanu temelj društva spram gospodarskog rasta i profita na račun malog čovjeka - kazala je Maltar naglasivši kako se Varaždinska županije bitno ne razlikuje od nekih drugih Županija obzirom da broj nezaposlenih osoba i dalje raste, nastavlja se pad životnog standarda, te se povećava broj starog stanovništva što, kaže, uvelike utječe na socijalnu isključenost.

- Prema statističkim podacima, 2006. godine bilo je deset posto socijalno isključenog stanovništva, a pet postu u riziku. Sad je taj broj vjerojatno i veći jer se najčešće veže uz gubitak posla – istaknula je Maltar naznačivši kako se želi poslati poruka da su ovi problemi vrlo ozbiljni te da su u tom smislu zabrinuti za sve lude koje su njima pogođeni.

Komentari