GRAD IVANEC

U Ivancu sastanak svih partnera na EU projektu Aglomeracije Ivanec

Objavljeno: 11.02.2021. 19:23

Zadnja izmjena: 11.02.2021. 20:38

U sklopu intenzivnih priprema za početak realizacije projekta gradnje sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Aglomeracija Ivanec, gradonačelnik Milorad Batinić u Gradskoj je vijećnici bio domaćin sastanka kome su nazočili predstavnici većine partnera na ovom golemom infrastrukturnom zahvatu - zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić, predstavnici posredničkih tijela, direktor Ivkom-voda Edo Rajh te predstavnici tvrtke Fundus iz Zagreba kao voditelja projekta, svi sa svojim suradničkim timovima.

Na sastanku su iznesene informacije o statusu pojedinih segmenata projekta u vezi njegove provedbe istaknuto je da je zaključen ugovor za upravljanje projektom i za dio nabave komunalne opreme, dok su ostale komponente ili u postupku javne nabave ili čekaju završnu kontrolu viših instanci. Razmatrana je i problematika vezana uz znatno poskupljenje gradnje mreže.

Kako još nisu riješene nabave za druge komponente, od kojih vrijednošću odskače uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, istaknuta je potreba da se što hitnije utvrdi model financiranja razlike sredstava u odnosu na odobrena sredstva.

- Slijedom poskupljenja do kojeg je došlo na tržištu, prvobitni predviđeni udio Grada Ivanca u ukupnoj investiciji, Grad treba pokriti 6%, je sa 7 milijuna kuna već povećan na 10,4 milijuna kuna, kroz 3 godine. Pošto radovi trebaju početi ove godine, Grad je u svom proračunu za 2021. osigurao predviđenih 3,04 milijuna kuna. Međutim, zbog navedenog poskupljenja, Grad Ivanec sada bi trebao izdvojiti još dodatnih 1,8 milijuna kuna. To je za gradski proračun golemo opterećenje koje teško možemo podnijeti s obzirom na aktualne okolnosti i pad prihoda zbog korona krize. Stoga apeliram da se pokuša naći model kojim bi se ovo novo poskupljenje s Grada prebacilo na državu ili – ako već Grad treba snositi troškove povećanja cijena na tržištu na koje ne može utjecati - da onda taj udio barem bude manji – izjavio je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Ukazao je i na neke druge uočene probleme koji se hitno trebaju riješiti, kako se projekt ne bi ugrozio. 

Za to je dobio podršku predstavnika Hrvatskih voda, koji su izjavili da je projekt vezan rokovima, da su Hrvatske vode uložile prevelik trud u aglomeracijske projekte na području naše županije a da bi sada dozvolile da netko svojim ponašanjem ugrozi Aglomeraciju Ivanec te da će preuzeti direktnu odgovornost za rješavanje problema kojima se zbog politikantstva i nekih drugih interesa nepotrebno usporava i dodatno opterećuje ionako zahtjevan projekt.

Nakon razmatranja i drugih, brojnih operativnih detalja ovogaprojekta, na sastanku je dogovoreno i to da svaka strana maksimalno skrati rokove odlučivanja, kako bi se što prije dovršili postupci odabira najpovoljnijeg naručitelja i definiralo dodatno financiranje. 

Komentari