SELEKTIRANO ZBRINJAVANJE OTPADA

U Lepoglavi, Kamenici i Višnjici postavljeni spremnici za tekstil

Objavljeno: 21.06.2020. 17:51

Zadnja izmjena: 21.06.2020. 17:57

Na tri lokacije na području Grada Lepoglave – u Lepoglavi na prostoru između zgrade Doma zdravlja i poslovnog centra, u Kamenici kod zgrade nekadašnjeg zadružnog doma i u Višnjici na parkiralištu kod osnovne škole postavljeno je ukupno četiri spremnika za tekstil u koje građani mogu odlagati tekstil i odjeću.
Riječ je o kontejnerima Socijalne zadruge Humana Nova iz Čakovca koja se bavi proizvodnjom i prodajom kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala potičući pri tome zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba.
- Postavljanjem spremnika za tekstil Socijalne zadruge Humana Nova brizi za okoliš i naš grad dodali smo i socijalnu komponentu budući da će odbačeni tekstilni proizvodi poslužiti navedenoj zadruzi za proizvodnju odnosno zapošljavanje društveno isključenih osoba, istaknuo je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.



U postavljene spremnike za tekstil građani mogu odlagati rabljenu tekstilnu odjeću koja mora biti čista i suha. Kožni odjevni predmeti, jastuci punjeni perjem i spužvom te torbe i cipele ne smiju se odlagati u navedene spremnike.
Postavljanjem spremnika za tekstil Grad Lepoglava osigurava uvjete za selektivno odlaganje svih vrsta otpada u skladu sa zakonskim propisima. U tom cilju, uz postojeće spremnike na javnim površinama, u planu je, za potrebe višestambenih zgrada, postavljanje 26 spremnika za plastiku te isto toliko spremnika za papir.

Također, višestambene zgrade dobit će i spremnike za odlaganje biootpada. Odlukom Gradskog vijeća domaćinstva u kojima žive osobe starije od 70 godina
oslobođene su plaćanja jednog odvoza mjesečno. Grad Lepoglava već je ranije građanima podijelio vreće za odvojeno prikupljanje iskorištenih pelena čije zbrinjavanje također financira. Grad će nabaviti i nešto više od 2.000 spremnika za papir i plastiku koji će, radi što lakšeg selektiranja otpada na kućnom pragu, biti podijeljeni građanima.

- Provodimo brojne aktivnosti i mjere kojima stvaramo uvjete za selektirano odlaganje otpada na području Grada Lepoglave. Zadovoljni smo što se našim nastojanjima u provedbi propisanog zbrinjavanja otpada i očuvanju okoliša pridružila većina građana koji selektiraju svoj otpad i odlažu ga u za to namijenjene spremnike, poručio je gradonačelnik Škvarić.

Komentari