kukuljevićevi dani

Foto - U Varaždinskim Toplicamaodržan znanstveni simpozij na temu značaja jezika

Objavljeno: 05.05.2023. 20:44

Zadnja izmjena: 05.05.2023. 20:44

U sklopu 30. Kukuljevićevih dana u petak je u banketnoj dvorani hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama održan znanstveni simpozij na temu značaja jezika u opstojnosti naroda.

Na znanstvenom simpoziju održana su predavanja Ernesta Fišera na temu Zakona o hrvatskom jeziku - braniča nacionalnog identiteta i Marita Mihovila Letice pod nazivom „Trojedni hrvatski jezik - nekad i sad”. Damir Hrelja održao je predavanje pod nazivom „Ivan Kukuljević Sakcinski, hrvatski jezik kao temelj nacionalno integracijskih procesa”, Božica Jelušić predstavila je temu zavičajnog jezika, prvog jezika, a Božidar Brezinščak Bagola govorio je o važnosti jezika u opstojnosti književnika i prevoditelja.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama Stjepan Juranić objasnio je kako je hrvatski jezik jedna od temeljnih nacionalnih vrednota i osnovica kulturnog i nacionalnog identiteta. Dodao je kako se ovogodišnji Kukuljevićevi dani održavaju pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića što potvrđuje značaj ove manifestacije na razini cijele Hrvatske.

-Kako bismo zaokružili ovogodišnje Kukuljevićeve dane, najsvečaniji dio programa bit će otkrivanje biste našem znamenitom sugrađaninu Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom jer upravo zahvaljujući njemu i hrabrosti koju je imao prije 180 godina, danas možemo govoriti našim hrvatskim jezikom – rekla je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Komentari