U Varaždinu danas prezentiran projekt e-poslovanje

Piše: Alen Matušin

Objavljeno: 20.03.2014. 13:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: eVaraždin.hr

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici danas, 20. ožujka, prezentiran je projekt poboljšanja poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja, kojeg je predstavila razvojna agencija Sjever - DAN u surdanji s Tehnološkim parkom Varaždin.

Glavni cilj spomenutog projekta je poboljšati konkurentnost subjekta malog gospodarstva putem povećanja razine svijesti i upotrebe elektroničkog poslovanja (e-business) te elektroničkog trgovanja (e-commerce).

Glavni partner projekta je Ministarstvo poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, a u iznosu od 970.460 eura - financiran je sredstvima EU i Vlade RH u sklopu Operativnog programa Regionalna konkurentnost.

Od siječanja 2013. pa do studenoga 2014., projekt ukupno traje 22 mjeseca, a provodit će ga tvrtka Ecorys Polska u konzorciju s Ecorys Nederland, Coris Educom i Eurecnom.

Razvojna agencija Sjever - DAN, u suradnji s Tehnološkim parkom Varaždin, odabrana je kao jedan od deset centara za poslovnu podršku smještenih u cijeloj Hrvatskoj.

Svaki od spomenutih centara će uz podršku projektnog tima odraditi program od nekoliko radionica direktno malim i srednjim poduzećima na naprednoj razini - kako bi se povećala stručnost i znanje u korištenju informacijsko-komunikacijskog tehnologija i e-poslovanja.

- Ono što je bitno, očekujemo profile svih poduzetnika na tim radionicama. Ne postavljamo nikakve granice što se tiče djelatnosti samo tvrtke. Mogu doći od IT sektora do poljoprivrednih zadruga - istaknuo je između ostaloga Marin Šipek iz razvojne agencije Sjever DAN.

Na današnjoj prezentaciji prisutnim poduzetnicima još su se obratili Karlo Kukec (Tehnološki park Varaždin) te Goran Mudri (Zimo Digital).

Denis Zdelar, suvlasnik tvrtke Valdez, prisutnim poduzetnicima i novinarima ukratko je prezentirao e-knjigovodstvo, o kojemu će također biti riječi na spomenutim radionicama.

- Između ostalih poslova kojima se bavimo, bavimo se i e-knjigovodstvom. Tako ga nazivamo iz razloga što se kompletna razmjena dokumentacije sa strankama obavlja putem interneta. Program koji koristimo također je online, a prednosti su višestruke. Jedna od najbitnijih prednosti je ažurnost podataka, što se s klasičnim načinom knjigovodstva teško može postići - rekao je Zdelar.

Cijena takvog knjigovodstva, kako je još istaknuo, ne formira se na osnovu prometa, nego na osnovu količine dokumentacije koja se mora obraditi. Da li na računu piše jedna kuna ili milijun kuna, pred njima je isti posao, a cijena uključuje korištenje programa, predaju obrazaca elektronskim putem, izrade završnih računa i sve ostalo što je potrebno.

Komentari