Udruga "Moving" prikazuje dokumentarac "U tranziciji 2.0" večeras u Novom Marofu

Objavljeno: 07.12.2012. 17:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Facebook.com

Udruga mladih Moving iz Novog Marofa priprema večeras u 18 sati u maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ dokumentarni film "U tranziciji 2.0" i zanimljiva predavanja Nenada Maljkoviće te članova udruge "Gredica" iz Varaždina, Gorana Štimeca i Gorana Hanžeka u sklopu projekta "Smuti".

Na prošlom Smutiju bilo je puno pohvala za hranu, stoga se udruga odlučila potruditi i ovaj put. Nastojali su, čim je više moguće,  koristiti domaće i proizvode malih proizvođača (jaja od kume, brašno iz mlina u Podevčevu i Crvenog Mlina u Zmajevcu, puter iz mljekare na placu, orahe, lješnjake i jabuke koje smo sami sakupljali, čajeve iz vrta i vino iz kleti...)

Ovog puta, u sklopu projekta "Smuti", udraga se odlučila pozabaviti nekima od tema vezanih uz održivi način života. Problemi poput nestašice nafte i klimatskih promjena sve su opipljiviji i aktualniji. No navode kako neće previše filozofirati, to će prepustiti kvalificiranijima od njih, već će svim zainteresiranima ukazati na neke od mogućih rješenja akutalnih problema u društvu i pri tome se zabaviti.

U goste su pozvali Nenada Maljkovića, kulturnog kreativca, društvenog poduzetnika i permakulturnog dizajnera. Naime, Nenad prikazuje film po kućama, diskutira i educira.

Film "U tranziciji 2.0" govori o tranzicijskom pokretu koji je nastao kao odgovor zajednice na globalne probleme te nudi maštovita i optimistična rješenja istih. Nakon filma i diskusije, Nenad će održati predavanje kojim će nam nas upoznati sa načelima permakulture.

Kako se problemi rješavaju u našoj blizini, na predavanju će govoriti Goran Štimec i Goran Hanžek, članovi udruge "Gredica" iz Varaždina. Predstavit će svoj projekt društvenih vrtova pod imenom "Čudesni vrtovi" te će govoriti o grupi solidarne razmjene, skupini ljudi koja zajedno kupuje i razmjenjuje proizvode i usluge.

Nakon edukativnog djela programa slijedi druženje uz glazbu ugodnu uhu i hranu ugodnu okusnim pupoljcima.

Nakon filma "U tranziciji 2.0" prikupljat će se donacije za tranzicjiski pokret u Hrvatskoj i za snimanje novog nastavka filma. Naravno, nitko se ne treba osjećati obaveznim dati donaciju.

Komentari