KRAV MAGA

Varaždinac Drago Trebaljevac jedan je od samo sedmorice hrvatskih krav maga instruktora

Objavljeno: 12.01.2019. 08:00

Zadnja izmjena: 12.01.2019. 09:15

Varaždinac Drago Trebaljevac jedan je od sedmorice hrvatskih krav maga instruktora, koji su to postali pod okriljem Internacionalne krav maga federacije u Hrvatskoj.

Drago se od mladosti bavio borilačkim vještinama, prvo je trenirao karate kod dr. Mlinarića na 1. OŠ Varaždin, kasnija je prešao na kickboks i savate box, a zadnjih 10 godina trenira drevnu japansku vještinu ninjutsu koja se povezuje s Ninjama iz Japana. Jedno vrijeme trenirao je i aikido.

Kako ste se odlučili za treniranje vještine krav maga te što vas je potaknulo da polažete za instruktora?

- Paralelno s drugim borilačkim vještinama došao sam u kontakt i s krav maga-on, pa sam tako prije 10 tak godina prisustvovao prvom seminaru u Zagrebu kojeg je vodio instruktor iz Švedske. Nakon toga sam se zainteresirao za taj sistem samoobrane pa sam došao u kontakt s Kristijanom Družetom koji je glavni instruktor IKMF organizacije za Hrvatsku. Krav maga me privukla prije svega svojom jednostavnošću, učinkovitošću i praktičnom uporabom, pa sam odlučio posvetiti se njezinom izučavanju pod mentorstvom Kristijana Družete. On mi je na kraju omogućio da postanem jedan od sedam instruktora pod okriljem IKMF u Hrvatskoj.

Možete malo pobliže opisati što se sve krije pod sistemom samoobrane krav maga? 

- Krav maga je praktična metoda borbe koja obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada. Krav Maga obučava samoobranu, borilačke i borbene vještine, kao i vještine zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja. Krav Maga je nastala u Izraelu 1948. godine, pod pritiskom realnih životnih zahtjeva i uvjeta. Najbolji način da se pobrinete za svoju sigurnost je da naučite kako se preventivno ponašati i kako reagirati u slučaju situacije nasilja i znate se obraniti.

Koliko je potrebno vremena da se savladaju osnove krav maga i da se može upotrijebiti u realnim situacijama?

- Samoobrana je životno važno znanje koje možete usvojiti u relativno kratkom vremenu, a kojim možete osigurati da duže živite u sigurnosti.  Nažalost nasilje je najčešće potaknuto od onih koji su nam bliski. Koliko god to bilo apsurdno ali tako je. Baš zbog te nevjerojatnosti mislimo da se nasilje dešava nekome drugome, a onda kada se desi nama ostajemo zatečeni situacijom. Pobrinuti se za sebe i drage osobe oko nas nije sramota, nego dužnost svih nas. Nitko drugi to neće napraviti umjesto nas. Zato je vrlo bitno da znamo osnove samoobrane.

Odlučili ste da svoje znanje podijelite s našim sugrađanima pa gdje se u Varaždinu može naučiti i trenirati krav maga?

Svi zaintetresirani da nauče nešto o ovoj poznatoj izraelskoj borilačkoj vještini samoobrane moći će to u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin, popularnoj Areni Varaždin u prostorijama Fight kluba Kovačić. Tamo će svi zaintetesirani moći saznati više detalja o terminima i uvjetima treninga a interesantno je da je zanimanje već sada prilično veliko, što je samo dokaz da je učenje ovakvih vještina više nego potrebno.

Komentari