Varaždinska županija zaprimila 129 primjedbi na studiju o Ciglani Cerje Tužno

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 26.09.2013. 09:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Svoger / VT

Udruga Okoliš zaprimila je od Varaždinske županije dokumentaciju vezanu uz provedenu javnu raspravu za Ciglanu Cerje Tužno.

Tom prilikom objavljeno je da je u Upravni odjel Varaždinske županije u roku zaprimljeno 114 pojedinačnih primjedbi građana, a ukupno zaprimljenih primjedbi na Studiju ima 129, uključujući i primjedbe Udruge Okoliš.

- Smatramo da je građanstvo jasno pokazalo što misli o uvođenju koksa u Ciglanu Cerje Tužno, ne samo brojnim primjedbama već i aktivnim sudjelovanjem u javnoj raspravi. Temeljem Arhuške konvencije Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je dužno prilikom odlučivanja o Studiji uzeti u obzir mišljenje javnosti koja će najviše biti izložena štetnim utjecajima Ciglane!Pregledom zapisnika koji je vođen za vrijeme predstavljanja Studije za Ciglanu dana 5. rujna 2013. u prostorijama Općine Maruševec primijetili smo niz nepravilnosti o kojima smo se već pismeno očitovali Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Najveći propust na predstavljanju u Maruševcu je da Zahtjev za objedinjene uvjete zaštite okoliša nije bio prezentiran javno, čime je učinjena proceduralna greška na temelju koje smo od Ministarstva zatražili ponavljanje javne rasprave za Zahtjev - stoji u priopćenju Udruge Okoliš.

Također, Udruga Okoliš dopisom od 23. rujna 2013. obratila se sljedećim osobama: predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, predsjedniku Sabora RH Josipu Leki, Saborskom odboru za zaštitu okoliša, ministru Mihaelu Zmajloviću, županu Varaždinske županije Predragu Štromaru, gradonačelniku grada Ivanca Miloradu Batiniću, načelnicima općina Maruševec i Vidovec Ivanu Šagiju i Bruni Hraniću, biskupu Josipu Mrzljaku, te župnicima Župe Maruševec i Župe Margečan.

- Namjera nam je bila da potpune informacije budu dostupne građanima, članstvu Udruge i osobama na visokim državnim dužnostima, svima koji mogu zaštititi interese građana ovoga kraja. Nadamo se da neće ostati hladni na naše molbe i da će pravna država zaštititi našu djecu i nas - kažu u Okolišu.

Komentari