'bio takav zbog tuđmana'

STIŽU IM ANONIMNE SMS PORUKE Varaždinski antifašisti stali iza Mesića, ali ne i iza njegovih izjava

Objavljeno: 01.02.2017. 20:11

Zadnja izmjena: 02.02.2017. 10:13

Foto: Željko Porobija

Kao što smo i jučer najavili, danas su se varaždinski antifašisti oglasili i po pitanju nedavno otkrivenih snimki Stjepana Mesića iz 1992. u kojima je Jasenovac proglasio radnim logorom i negirao ubojstva civila u njemu.

>> Varaždinski antifašisti sutra donose službeni stav o snimci Mesićevog istupa o Jasenovcu

Premda je danas bilo upitno hoće li se Udruga antifašističkih boraca i antifašista uopće uspjeti danas sastati - zbog leda i gripe koji su neke zadržali u kućama - ipak su se uspjeli naći i donijeti svoje mišljenje o Mesiću.

'Morao je zbog Tuđmana'

Primio nas je Franjo Turkalj, tajnik udruge, koji se njoj pridružio prije 15-ak godina. Franjo se rodio 1943. i spada u onu veliku većinu od stotinjak članova udruge koji nisu sudjelovali u antifašističkoj borbi.

- Mi nismo znali za te njegove izjave i nikako se s njima ne slažemo. S druge strane, Mesić je bio posvuda s nama, na svim svečanostima i komemoracijama. On je morao zbog Tuđmana govoriti ove stvari, ali ga je onda napustio kad je ovaj počeo s Miloševićem dijeliti Bosnu. - objašnjava tajnik Turkalj. Imaju u svojim redovima ima i petero članova u vrlo poodmakloj dobi koji su i sudjelovali u Drugom svjetskom ratu. Najduži staž ima Đuro Klarić koji se borio još od 1941. pa je i nosilac Spomenice.

'Zovu me da gledam Bujicu!'

Gospodin Turkalj objašnjava kako oni nisu politička organizacija - kao i većina antifašista u Drugom svjetskom ratu nisu komunisti.

- Nedavno smo bili na komemoraciji Židovima pobijenim u Holokaustu. Ti ljudi nisu bili nikome ništa skrivili, a Varaždin je ostao bez ijednog Židova. 

Franjo Turkalj nerado pristaje na fotografiju. Kaže da je baš danas dobio sms koji ga je uznemirio.

- Evo, pogledajte, kažu mi da će danas na Bujici biti o pobijenima kod Macelja i da bi trebalo to gledati. A ne znam ni tko mi to šalje. - nećka se Franjo Turkalj.

Na odlasku nam spominje i da se njegov ujak borio u onoj drugoj vojsci. Kaže, pokupili ga preko noći, nije ni  znao tko ga i gdje zove. Bio teško ranjen u prvoj bitki, ali je uspio dočekati pozne godine i umrijeti tek prije par godina.

- To samo političari namjerno žare. - objašnjava na kraju gospodin Turkalj zašto u našem društvu taj davni rat nekako i dalje traje.

Komentari