Vlasnici stanova u POS naselju: Brumen obmanjuje javnost

Objavljeno: 18.02.2012. 16:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Nakon što smo u utorak objavili članak „Istražili smo: Je li Stanoing neovlašteno koristio pričuve?“ javili su nam se vlasnici stanova u tri zgrade u POS naselju u Jalkovečkoj ulici. Odlučili su javno reagirati na izjave većinskog vlasnika i direktora Stanoinga Eduarda Brumena iz tog članka.

Iako je Brumen u petak uhićen, najvjerojatnije baš zbog višemilijunske prijevare vezane uz stambene pričuve, odlučili smo ipak objaviti demantij vlasnika stanova iz Jalkovečke.

Njihov demantij prenosimo u cijelosti:

Ovom izjavom želimo opovrgnuti navode g. Eduarda Brumena o „ovlaštenom“ uzimanju pozajmica od strane Stanoinga iz sredstava naše zajedničke pričuve. Prvo, istaknuli bi kako mi nismo protiv bilo kakvog sustava solidarnosti sa ostalim zgradama koji je spomenuo g. Brumen.

Međutim, sumnjamo u navode g. Brumena obzirom kako se nikakav sustav solidarnosti ne spominje u ugovorima o upravljanju našim zgradama, kako smo mi tek sada po prvi puta čuli o tome i obzirom kako je ovo najnovije u nizu objašnjenja koje smo čuli od Stanoinga nakon što smo otkrili kako su neovlašteno uzimane pozajmice.

Smatramo da je Stanoing, ako je uistinu želio razviti ovakav sustav solidarnosti, trebao biti transparentan i da je trebao postupati u zakonskim okvirima. Transparentan na način kako bi mi sa sigurnošću znali da se naši novci koriste za zahvate na drugim zgradama koje nisu imale dovoljno novaca na računu, a ne možda i za neke druge svrhe.

Držimo nedopustivim i protivno zakonskim propisima što je Stanoing ovakve pozajmice uzimao mimo našeg znanja i bez naše suglasnosti. Osim toga u čl. 90. st. 4 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnima pravima stoji kako su dopuštena samo ona plaćanja iz pričuve koja su učinjena radi plaćanja troškova održavanja i poboljšavanja nekretnine ili otplatu zajma uzetoga za pokriće tih troškova.

Očigledno su i u Stanoingu prošle godine shvatili da ne mogu na prethodno spomenuti način raspolagati našim novcima, dakle nakon što su već uzeli niz pozajmica sa naših računa, pa su se stoga i obratili našim predstavnicima radi potpisivanja posebnog Ugovora o okvirnoj kratkoročnoj pozajmici.

Drugim riječima, i u Stanoingu su bili svjesni da to nisu mogli raditi na temelju Ugovora o upravljanju zgradom. Iako predstavnici zgrada Hrvatskih branitelja 1 i 2 nisu potpisali ove ugovore, Stanoing je i dalje nastavio uzimati pozajmice sa naših računa, dok suvlasnici zgrade Jalkovečka 100a,b,c uopće nisu bili upoznati sa činjenicom da je sklopljen Ugovor o pozajmicama sa Stanoingom iako se radi o poslu o kojemu prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima odlučuju svi, odnosno većina suvlasnika (čl. 93. st. 4.).

Što se tiče navoda g. Brumena glede kamata, želimo istaknuti kako nam Stanoing nije plaćao nikakve kamate na pozajmice sve dok nismo otkrili kako je neovlašteno uzimao novce.

Interesantno je kako Stanoing niti u Godišnjim progamima upravljanja niti u financijskim izvještajima nigdje nije navodio ove pozajmice, tako da mi uopće nismo bili niti u mogućnosti doznati da su pozajmice uzimane.

Pored navedenog, zgradi Hrvatskih branitelja 2 kamate su plaćene samo za 2010. godinu, no većina novaca nije ni do danas prebačena na novi žiro račun zgrade (dakle kod novog upravitelja), dok je zgradama Hrvatskih branitelja 1 i Jalkovečka 100a,b,c plaćen zanemariv iznos kamata.

Nadalje, unatoč tome što smo od Stanoinga tražili račun o pozajmicama iz kojega će biti jasno razvidno koliko pozajmica je uzeto iz sredstava zajedničke pričuve, kada i sa kojom kamatom, mi do danas nismo dobili od Stanoinga obavijest o tome.

Također nam, usprkos našim usmenim i pismenim zahtjevima te zakonskoj i ugovornoj obvezi, nije dao niti izvode o prometu po našim žiro računima za cijelo razdoblje upravljanja našim zgradama, tako da mi još uvijek ne možemo utvrditi da li nam je u potpunosti vraćen sav posuđeni novac.

Želimo istaknuti kako je navedenim pozajmicama bilo dovedeno u pitanje i redovito i izvanredno održavanje naših zgrada, jer je zbog nedostatka novaca došlo u pitanje podmirivanje dospjelih obveze prema izvođačima radova.

Uz to, naknadno smo utvrdili da su pojedine naše obveze podmirivane djelomično i kroz kompenzacije Stanoinga sa izvođačima radova. Upravo zbog načina i produljenih rokova plaćanja pojedini troškovi održavanja, poput održavanja liftova, su nam bili značajno veći od realnih.

Stanoing je, dakle, suprotno svojoj obvezi da kao upravitelj zgrade posluje s pažnjom dobrog gospodarstvenika i da suvlasnicima stambenih prostora pruža najbolju i najpovoljniju uslugu, našim zgradama upravljao na način koji nam je nanio izravnu financijsku štetu.

Na kraju, naš istup u medijima nema nikakve veze sa bilo kakvom konkurencijom koju je g. Brumen spomenuo u svojoj izjavi, već isključivo sa nekorektnim i, mi držimo, nezakonitim postupanjem Stanoinga prema nama.

Unatoč tome što smo u više navrata pokušali riješiti ova pitanja izravno sa Stanoingom, zbog njihove nespremnosti da nam pruže svu dokumentaciju i informacije koje smo tražili, a koje su nam bili dužni dati prema odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, odlučili smo se na ovaj korak.

Očekujemo kako će Stanoing konačno ispuniti svoje zakonske i ugovorne obveze u najkraćem mogućem roku, te da će nam:

1) podnijeti račun o pozajmicama,

2) platiti svu kamatu na navedene pozajmice,

3) predati cjelokupnu dokumentaciju i omogućiti potpuni uvid u promete po našim žiro računima, te

4) prebaciti sve novce zgradama kojima još nije.

Ovom prilikom predstavnici zgrade Hrvatskih branitelja 2 žele upozoriti kako nam je Stanoing 07.11.2011.uručio izvanredan otkaz bez otkaznog roka nakon što su pismeno 28.10.2011. zatražili očitovanje o gore navedenim pitanjima.

Nakon što Stanoing (sad već bivši upravitelj) nije odgovarao na dopise novog upravitelja o prebacivanju novaca i dokumentacije zgrade, ponovno smo uputili 29.11.2011. dopis - požurnicu. Stanoingov odgovor od 29.11.2011. kojim je g. Brumen zauzeo stav kako će nam se novac i dokumentacija predati tek nakon proteka otkaznog roka od tri mjeseca držimo pravno nevaljanim.

Ujedno smatramo da i ovakvo ponašanje svjedoči kako Stanoing na nekorektan način izvršava, odnosno ne izvršava, svoje obaveze kao (bivši) upravitelj zgrade prema nama.

Zgrada Hrvatskih branitelja 1, predstavnik suvlasnika Krunoslav Murković

Zgrada Hrvatskih branitelja 2, predstavnik suvlasnika Dražen Zrinski

i član Vijeća suvlasnika Ivan Obadić

Zgrada Jalkovečka 100a,b,c, predsjednik Vijeća suvlasnika Alan Pevec

i članovi Vijeća suvlasnika Miro Hrženjak i Vesna Šumiga

Komentari