Zahuktali se radovi na infrastrukturi u Knegincu

Objavljeno: 14.01.2012. 15:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Povoljne vremenske prilike omogućile su i tijekom ovih zimskih mjeseci nesmetan nastavak radova na izgradnji transformatorske stanice i prepumpne stanice u Knegincu.

Izgradnja transformatorske stanice 110/20/10 kV Kneginec ključna je za opskrbu električnom energijom gospodarskih subjekata i opće potrošnje na području Općine Gornji Kneginec i šireg područja grada Varaždina.

U prvom redu izgradnja prati razvoj aktivnosti u poduzetničkim zonama Kneginec i Jalžabet i Gospodarskoj zoni Brezje kao i povećanje broja potrošača na području nove stambene zone Općine Gornji Kneginec.

Ukupna vrijednost ulaganja od 46,5 milijuna kuna obuhvaća izgradnju i opremanje građevine, uključivo sa elektroenergetskim postrojenjima srednjeg napona 10(20)kV i visokog napona 110kV. Izvođači radova su Dalekovod i Zagorje-Tehnobeton.

Odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda područja općine Kneginec rješava se jedinstvenim sustavom u okviru aglomeracije Varaždin. Otpadne vode će se posredstvom prepumpne stanice „Kneginec" dopremiti do istočnog kanalizacijskog kolektora Grada Varaždina i dalje do uređaja za mehaničko i biološko pročišćavanje.

Investicija Prepumpna stanica „Kneginec" sastavni je dio Sporazuma o sufinanciranju koji je zaključen za period realizacije 2007.-2012. godine na ukupni iznos 180 milijuna kuna od čega 70% osiguravaju Ministarstvo i Hrvatske vode, a 30% jedinice lokalne samouprave i „Varkom".

Izgradnja PS „Kneginec" ugovorena je s varaždinskom tvrtkom „Hidroing", a temeljem provedenog javnog natječaja, a ugovorni iznos je 9,1 milijuna kuna.

Većinu sredstava osigurava Vlada Republike Hrvatske putem Ministarstva i Hrvatskih voda Zagreb, dok ostatak od 600 tisuća kuna osigurava Općina Gornji Kneginec. Radovi se odvijaju sukladno ugovornoj dinamici, a završetak gradnje i puštanje sustava u pogon planira se tokom 2012. godine.

Nakon izgradnje prepumpne stanice Kneginec i spajanja iste na istočni kanalizacijski kolektor Grada Varaždina, građani će se moći početi priključivati na sustav odvodnje i sa sanitarnim vodama, a sve sukladno pismenom odobrenju Općine Gornji Kneginec.

Komentari