Zahvaljujući tradiciji izložbe ludbreška vina sve kvalitetnija

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 16.01.2014. 18:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Tradiciju dužu od dva desetljeća ima Izložba mladih vina koju organizira Udruga vinogradara "Trsek" iz Ludbrega.

Izložba je važan društveni, ali svakako i bitan gospodarski događaj koji je doprinio i značaju vina s područja ludbreškog vinogorja. Iz godine u godinu bilježi se sve veći interes podrumara i vinogradara, što potvrđuje povećanje broja sudionika i zaprimljenih uzoraka vina, ne samo ludbreškog, nego i susjednih vinogorja.

- Zahvaljujući tradiciji izložbe iznjedrena su prekrasna vina, a iznimka nije ni ova godina. Naime, izložba je potaknula natjecateljski duh i bez obzira što smo mi tu mali proizvođači, potrudili smo se da imamo vrlo dobra vina s kojima se možemo ponositi i pred vinogorjima koja su nadaleko poznata ili površinom veća. Izložba je tijekom godina obuhvatila sudionike iz svih krajeva Hrvatske, a bilo ih je i iz Srbije, Mađarske, Slovenije – rekao je Branko Kežman, predsjednik Udruge "Trsek", na konferenciji za novinare održanoj uoči ovogodišnje, 22. po redu izložbe u prostorijama udruge.

Za izložbu se svake godine zaprimi oko 400 uzoraka vina, a za ovogodišnju zaprimljen je 371 uzorak. Vina je ocijenila komisija kojoj je kao i prijašnjih godina na čelu prof. dr. Dubravka Premužić. Komisija vina ocjenjuje na temelju boje, bistroće, mirisa, okusa i općeg dojma vina. Ocjene su jako dobre, vina su bolja nego prošle godine. Zlatnih medalja je 36, srebrnih 253, a 37 brončanih. Priznanja će se dodijeliti za 10 vina, a 35 ih je neocijenjeno.

- Broj zlatnih i srebrnih medalja dovoljno govori o kvaliteti vina koja su predana na ocjenjivanje, a dokaz je to truda svih koji se bave vinarstvom. Ludbreški vinari zahvaljujući izložbi postali su nadaleko poznati, a to je i vrijedan projekt Ludbreške vinske ceste koja polako oživljuje, a Grad Ludbreg tu je da im bude podrška u projektima. Također, nadam se da će naši vinari uspjeti prodati proizvedeno vino i na taj način zapravo i promovirati naš grad – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Otvorenje izložbe bit će u petak, 24. siječnja u 17 sati u Hotelu "Crnković", a idućeg dana održat će se i Vinski bal na kojem će biti podijeljene diplome za nagrađena vina. I ove godine kao pokrovitelji u izložbu se uključuju Grad Ludbreg i Varaždinska županija.

Također, posljednjih nekoliko godina Udruga "Trsek" organizira i blagoslov grančica. Pučki obred održat će se u nedjelju, 19. siječnja kod kipa svetog Vinka s početkom u 12 sati.

Komentari