Zbog otpada uzavrele strasti u Sračincu

Objavljeno: 12.04.2011. 10:39

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Otpad je uvijek jaka tema koja izaziva brojne kontroverze. Dokaz za to je i slučaj iz Sračinca. Na sam spomen reciklažnog dvorišta i dvorišta za komunalni otpad zaratili su oporba i vlast u tom mjestu.

Oporbeni vijećnici u Općinskom vijeću iz redova HSLS-a, HDZ-a i DC-a prikupili su potpise više od 200 mještana koji su protiv izgradnje reciklažnog dvorišta za otpad. Povod za prikupljanje potpisa bio je načelnikov prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Sračinec.

Načelnik je u svom prijedlogu predložio da se šljunčara koja se nalazi iza Osnovne škole u Sračincu prenamjeni u prostor za eventualno reciklažno dvorište za otpad.

Eventualnom izgradnjom reciklažnog dvorišta za otpad, uz nesnošljivu buku teških građevinskih strojeva, drobilica i šlepera stvarali bi se ogromni oblaci prašine i mogućih štetnih plinova što bi ugrozilo normalno življenje i zdravlje stanovništva u neposrednoj blizini. Predlažemo da se smanji površina namjenjena za izgradnju reciklažnog dvorišta, te da se premjesti na lokaciju koja će biti prihvatljiva kako za mještane općine Sračinec, tako i za mještane naselja Hraščica, a koji su također predali pismeni prigovor, s obzirom da se predviđena lokacija nalazi u neposrednoj blizini njihovog naselja – piše u peticiji koju su prikupili lokalni HSLS-ovci, HDZ-ovci i DC-ovci.

Načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec ističe da je riječ o klasičnom političkom podmetanju i obmanjivanju javnosti od strane oporbe.

Dok sam ja načelnik neće biti reciklažnog dvorišta za otpad u Sračincu! Znaju to i čelnici lokalnog HSLS-a, HDZ-a i DC-a Stanko Friščić, Tomica Horvat i Andrija Kos koji su prikupljali potpise na peticiju. Isto tako znaju da je Općina po zakonu u svom prostornom planu dužna odrediti prostor gdje bi se to dvorište eventualno moglo nalaziti, iako mi uopće nemamo potrebe za to i iako unaprijed znamo da reciklažnog dvorišta nikad neće biti u Sračincu. Sve oni to znaju ali ipak mještanima govore da je reciklažno dvorište maltene pred izgradnjom i huškaju ljude protiv općinske vlasti – ističe načelnik Novoselec.

Novoselec je istaknuo da je Općina, kad je već po zakonu dužna odrediti prostor za reciklažno dvorište, odabrala najneuređeniji prostor kako ne bi došlo do usporavanja razvoja Općine.

Mjesto koje smo prostornim planom predvidjeli za reciklažno dvorište je neuređena šljunčara. Da bi se taj prostor uredio potrebno je oko 3,5 do 4 milijuna kuna i zato smo odredili taj prostor za tu namjenu. Ali ponavljam, dok sam ja načelnik u Općini Sračinec neće biti reciklažnog dvorišta i prostorni plan mijenjamo samo da bi smo zadovoljili formu, odnosno zakon. A oporbenjaci očito ne znaju više za što bi se primili jer Općina pod našim vodstvom samo napreduje iz godine u godinu pa se onda služe obmanama i lažima kako bi nahuškali mještane protiv nas – naglašava Novoselec.



Komentari