Zrće u akciji: Besplatno i anonimo testiranje na hepatitis

Piše: evz / vlm

Objavljeno: 27.07.2011. 15:15

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Jedna od 12 osoba širom svijeta zaražena je opakom jetrenom bolešću. Većina nije svjesna da su nosioci virusa.

Statistika je okrutna. Svaka 12. osoba, kažu podaci, zaražena je hepatitisom B ili C. Oko 500 milijuna ljudi širom svijeta trenutno je zaraženo hepatitisom B ili C što je čak 15 puta veći broj od broja oboljelih od HIV-a odnosno, AIDS-a. Da stvar bude gora, većina zaraženih često uopće nisu svjesni da su nositelji virusa. Da bi podigli svijest o prisutnosti opake bolesti jetara, a povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv hepatitisa, udruga Hepatos najavila je kako će se u srijedu 28. srpnja svi posjetitelji Zrća moći anonimno i besplatno testirati.

Javna akcija na paškoj plaži Zrće središnje je događanje u Republici Hrvatskoj, a najavljeno je kako će se testiranje provoditi od 14.00 do 17.00 sati na ulazu na plažu u šatoru Crvenog križa. Uz udrugu Hepatos, organizaciju su potpomogli i Savez oboljelih od hepatitisa (SOH RH) pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), uz podršku i sudjelovanje Referentnih centara MZSS za liječenje i dijagnostiku virusnih hepatitisa i kronične bolesti jetre te više od 40 liječnika/stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo, stoji u priopćenju Hepatosa.

Cilj ove akcije je podizanje svjesnosti o virusnom hepatitisu kao javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih.

Posebno upozorenje uputit će Vladi kako bi se svi uključili u borbu sa  stigmom i diskriminacijom. Naime, kako manje od jedne trećine svjetskih vlada sudjeluje u financiranju aktivnosti koje za cilj imaju smanjivanje stigme i diskriminacije oboljelih, Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je rezoluciju koja po prvi put precizira što se očekuje od državnih vlasti kako bi došlo do poboljšanja na području svjesnosti, nadzora, prevencije, dijagnosticiranja i liječenja virusnih hepatitisa.

- Za sada je Rezolucija samo komad papira. Njeno provođenje predstavlja izazov za vlade, a to će biti nemjerljivo teže ako se u isto vrijeme energično ne suprotstavimo i stigmi, kazala je mr. sc. Tatjana Reić, predsjednica Hepatosa i European Liver Patients' Association (ELPA).

Procjenjuje se da u hrvatskoj čak 80 do 100 tisuća osoba  ima kronični virusni hepatitis B ili C, a premda je Sabor još 2009. godine prihvatio Rezoluciju o borbi protiv virusnih hepatitisa, nacionalni plan još nije donesen.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protivhepatitisa je „Hepatitis se može dogoditi svakome, svugdje. Saznaj. Suoči se.“

Komentari