APN: JUGS se o povratu 9,4 milijuna kuna mora dogovoriti s Ministarstvom financija

Objavljeno: 15.05.2015. 14:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama na jučer održanom sastanku u Zagrebu ustanovila je da je Rješenje Ministarstva financija konačno te da JUGS treba vratiti novac u skladu s tom odlukom.

Javnoj ustanovi Gradski stanovi predloženo je da način vraćanja nenamjenski potrošenih 9,4 milijuna kuna mora dogovoriti s Ministarstvom financija.

Dana 14. svibnja održan je sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici  Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), Javne ustanove Gradski stanovi Varaždin (JUGS), grada Varaždina te predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Tema sastanka je bilo postupanje JUGS-a po rješenju Ministarstva financija, odnosno ispunjenje obveze povrata sredstava na račun Državnog proračuna Republike Hrvatske koja sredstva se odnose na dospjele poticaje primljene s osnova Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (Zakon o POS-u) – odgovorili su iz Odjela za opće poslove pri APN-u.

Kako navode, Riješenje koje je izdalo Ministarstvo financija je konačno te se moraju poštivati rokovi i ne može se postupiti suprotno rješenju.

Navedeno rješenje izdalo je neovisno tijelo te ne postoji drugi način postupanja osim onoga određenog Rješenjem, niti bilo koji od sudionika sastanka može postupiti drugačije. Za očekivati je da će JUGS, a posredno njegov osnivač, postupiti na način, u iznosu te u rokovima određenim rješenjem. U cilju mogućeg rješenja načina ispunjenja obveze za povratom sredstava, predloženo je da JUGS, odnosno njegov osnivač, pokuša s tijelom koje je izdalo Rješenje, iznaći način ispunjenja obveza, koji neće ugroziti normalno poslovanje, kako obveznika povrata sredstava tako podredno, i njegovog osnivača – stoji u odogovoru APN-a.

U budućim aktivnostima, kažu iz APN-a, APN će kao i do sada, postupati sukladno ovlastima dodijeljenim mu Zakonom o POS-u. Ako nastane potreba za korištenjem sredstava rezervnog fonda, i ako su za korištenje tih sredstava ostvareni svi preduvjeti, svaka od neprofitnih pravnih osoba koja je osnovana prema Zakonu o POS-u, odnosno tijelo koje upravlja istom, može iskazati potrebu za korištenjem sredstava rezervnog fonda. Svaki takav iskaz, osim zadovoljenja preduvjeta određenih Zakonom o POS-u, mora biti detaljno obrazložen i odobren od Upravnog vijeća.

U odnosu na rezervni fond, valja istaknuti da sredstava iz istoga osiguravaju mogućnost financiranja izgradnje pojedine građevine do potpune dovršenosti, u slučaju ako pojedini sudionici u izgradnji građevina nisu izvršili svoje ugovorne obveze, ako dio zgrade nije pravovremeno prodan i u slučaju drugih nepredvidivih okolnosti. Sredstva se odobravaju za pojedinačne zgrade, jer je cilj svaku započetu gradnju završiti i prodati stanove, kako ne bi nastala veća šteta – kažu iz APN-a.

Kako objašnjavaju, sredstva koja se doznačuju za pokretanje pojedinog projekta iz programa POS-a, i kasnije eventualni rezervni fond, trebaju se periodički vraćati od prodaje stanova, a ne dalje ulagati u novu izgradnju.

Navedeno nenamjensko trošenje sredstava od strane JUGS-a, bilo je ulaganje u novu izgradnju. Ujedno, APN nema ovlasti provedbe financijsko-računovodstvenog nadzora nad agencijama, da bi mogao pratiti koja sredstva su i kada dospjela za povrat. Svaka neprofitna ustanova dužna je uredno poslovati, a provjeru poslovanja prvenstveno rade njihovi osnivači, a zatim, nadzor nad poslovanjem i kontrolu financijskog poslovanja provodi Ministarstvo financija i Državni ured za reviziju. Dakle, kada se povlače sredstva, namjena treba biti u skladu sa Zakonom o POS-u, ukoliko je kasnije došlo do prenamjene, to APN ne može doznati, jer ne obavlja  nadzor nad računovodstvom drugih agencija – zaključeno je u odogovoru APN-a.

Komentari