priopćenje

Čačić: HDZ 'reformira' mirovinski sustav kako bi direktno upravljao našim mirovinama

Objavljeno: 12.12.2023. 16:40

Zadnja izmjena: 12.12.2023. 16:43

U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa i Reformista, na kojoj je predsjednik Reformista Radimir Čačić izjavio kako HDZ-ova 'navodna reforma' mirovinskog sustava predstavlja 'kozmetičke mjere', ali i ne samo to.

HDZ-ova reforma mirovinskog sustava zapravo je postavljanje modela kojim će se HDZ-u omogućiti direktno upravljanje našim mirovinama, odnosno nadogradit će se njihov klijentelističko – koruptivna mreža, poručuju iz ove koalicije.

- Stvaranje alternativnog fonda kojim će se pet posto privatne štednje građana kanalizirati u taj fond mi nećemo podržati. Radi se o privatnoj mirovinskoj štednji koja ne bi smjela ići u fond koji će se voditi političkim diktatom. Ne govorimo o fondu kojim će upravljati netko stručan, nego stranka koja je na vlasti. Oko milijardu naših eura ići će u taj fond za kojeg se uopće ni ne zna kako će se njime upravljati - zaključuju.


Cijelo priopćenje koalicije Reformisti-Fokus pročitajte u nastavku:

Čačić: „Ovim promjenama u mirovinskom sustavu HDZ dobiva još jedan način da proširi klijentelističko-koruptivne odnose u Hrvatskoj

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak, 11. prosinca, održana je konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa i Reformista povodom seta zakonskih izmjena za mirovinske fondove. Uz predsjednika Narodne stranke – Reformisti Radimira Čačića i predsjednika stranke Fokus Davora Nađi prisutni su bili i saborski zastupnici Natalija Martinčević (Reformisti), Darijo Zurovec (Fokus) i Damir Bajs (Fokus).

HDZ-ova „reforma“ mirovinskog sustava zapravo je postavljanje modela kojim će se HDZ-u omogućiti da direktno upravlja dijelom naših mirovina i time ozbiljno nadogradi svoju klijentelističko – koruptivnu mrežu.

Predsjednik Narodne stranke – REFORMISTI Radimir Čačić naglasio je da svjedočimo nizu kozmetičkih promjena.

- Sve ove kozmetičke promjene služe ublažavanju kritika za propisivanje obaveznog ulaganja dijela privatne štednje građana u alternativni fond pod upravljanjem države, čitaj HDZ-a. Četiri godine ove vlasti ukazuju na nesposobnost i koruptivnost, a sumnjivo mi je da su baš ovim rješenjem, koje je jedinstveno na svijetu, otkrili kamen mudrosti - izjavio je Čačić. Istaknuo je da je svjestan da će Sabor, nažalost, izglasati ovaj set zakona pa je naglasio da smatra da Upravu fonda treba izglasati Sabor dvotrećinskom većinom, a da su ulaganja moguća samo u projekte od posebnog državnog značaja.

- Stvaranje alternativnog fonda kojim će se pet posto privatne štednje građana kanalizirati u taj fond mi nećemo podržati. Radi se o privatnoj mirovinskoj štednji koja ne bi smjela ići u fond koji će se voditi političkim diktatom. Ne govorimo o fondu kojim će upravljati netko stručan, nego stranka koja je na vlasti. Oko milijardu naših eura ići će u taj fond za kojeg se uopće ni ne zna kako će se njime upravljati - izjavio je Davor Nađi istaknuvši da je stranka Fokus već predstavila prijedlog mirovinske reforme kojem je naglasak na održivosti, a ne kako da se država ogrebe od novca štediša.

Također, istaknuo je i da imamo sve nepovoljniji omjer zaposlenih i umirovljenika i vremenom nam je demografska struktura sve lošija. Stoga, smatra Nađi, treba ići ka jačanju 2. mirovinskog stupa da bi teret mirovina bio sve manje na državnom proračunu.

Komentari