evo što se događa

eTV - Broj suicida djece ove godine porastao 280 posto, evo situacije u Varaždinu

Riječ je o alarmantnom podatku na koji upozorava saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vuproa, kojoj nije prihvaćen prijedlog da država financira mobilne timove psihologa. Grad Varaždin je zbog toga, naglašava Vupora, o svom trošku odlučio zaposliti psihologe...
Objavljeno: 13.06.2023. 10:39

Zadnja izmjena: 13.06.2023. 13:39

Ako razmišljaš o suicidu:

  • Odgodi svoju odluku – daj si vremena prije nego što odlučiš oduzeti si život. Osjećaji i životne situacije su promjenjivi. Postoji mnogo mogućih rješenja. Daj priliku nekome da ti pomoć.
  • Potraži pomoć – nisi sam/a u ovome, postoje ljudi kojima je stalo i koji mogu pomoći. Razgovaraj s članom obitelji, prijateljem ili drugom osobom od povjerenja.
  • Nazovi liniju Hrabrog telefona 116-111
  • Pazi na sebe – napravi listu stvari koje će ti pomoći da se odupreš porivu da se ozlijediš ili si naudiš; slušaj glazbu, izađi u šetnju, nabroji ljude kojima se možeš obratiti, meditiraj, duboko diši

Više ovdje.

Prema podacima jedine hrvatske psihijatrijske bolnice za djecu i mladež broj suicida djece mlađe od 14 godina ove je godine porastao za 280 posto u odnosu na prošlu godinu, i to samo tijekom prvih pet mjeseci, a u Varaždinu se, kao i drugdje u Hrvatskoj, time bave (isključivo) volonteri odnosno udruge.

Riječ je o alarmantnom podatku na koji upozorava saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vuproa, kojoj nije prihvaćen prijedlog da država financira mobilne timove psihologa.

- Problem je da djeca nemaju mogućnost doći na liječenje odmah, na specijalista se čeka po šest mjeseci, nema ni dovoljno mjesta. Postoje jedino udruge i volonteri koji doista nadljuskim snagama, pa i ovdje u Varaždinu, rješavaju te goruće probleme. Zato sam predlagala da to mora biti riješeno preko državnog proračuna. Moraju se plaćati mobilni timovi da bi se riješio problem odmah, a zatim se osigurati najmanje tri do četiri psihologa na svaku županiju. Nažalost, taj prijedlog nije prošao - kaže Vupora, no dodaje da je grad Varaždin zbog toga zaposlio dodatne potrebne psihologe o svom trošku.

I kontrola cijena prepuštena udrugama

Da su stvari prepuštene civilnom društvu koje nema dovoljno kapaciteta, Vupora upozorava i na drugom primjeru.

- Nužna je bolja kontrola cijena, ali Hrvatska je to uredila na način da imamo udruge za zaštitu potrošača, kojima se preko natječaja osiguraju određena sredstva, međutim te udruge nisu dovoljno kapacitirane. Da bi one pratila stvari kao što su deklaracija, porijeklo i sve ostalo, trebale bi imati barem jednoga zaposlenog. Ministarstvo gospodarstva je to odbilo – kaže saborska zastupnica te predlaže slovenski model, gdje je donesen odgovarajući zakon odnosno u sve se još prije nekoliko godina uključila vlada.

Paradoks kod domova za starije

Alarmantno stanje je i kada je riječ o smještajnim kapacitetima domova za umirovljenike, a sada svjedočimo paradoksu da se može dobiti 100-postotno financiranje, a svejedno ih ne gradi (gotovo) nitko.

- Nitko se iz Varžadinske županije nije prijavio prvo zbog toga što je u vrlo kratkom vremenu bilo potrebno predložiti projekt. Međutim, čak su neki projekti i postojali, ali je svaki grad, općina i županija strepila od toga što će biti poslije. Svaka takva ustanova mora imati na 100 korisnika 40 zaposlenih i to je veliki financijski zalogaj kasnije. Sama izgradnja nije toliki problem – kaže Vupora.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovala saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora pogledajte ovdje:

 

Komentari