djelomično otkrili karte

eTV - Posavec i Bilić poručuju: 'Nakon izbora pitat će se Sjever, a jedan od naših uvjeta biti će...'

Pitanje prometne infrastrukture biti će im jedno od ključnih, jer žele povezati sjever Hrvatske kao povijesnu cjelinu, sa zajedničkim mentalitetom koji podsjeća na Štajersku...
Objavljeno: 31.10.2023. 12:16

Zadnja izmjena: 01.11.2023. 16:06

Matija Posavec i Dubravko Bilić jutros su iz eTV studija poručili kako će se Nezavisnu platformu Sjever nakon sljedećih parlamentarnih izbora - 'pitati'.

Ni međimurski župan ni gradonačelnik Ludbrega, naime, nemaju dvojbe o tome da će njihova platforma utjecati na buduću Vladu, jer dosad im se već pridružio veći broj nezavisnih, a organiziraju se još uvijek.

- Još uvijek ne razgovaramo s nikim. Ima još dosta organizacijskih stvari koje moramo napraviti unutar platforme i nakon toga ja vas uvjeravam da neće više sjever Hrvatske biti u poziciji da pita nekoga drugoga, nego će biti obratno. Jedamput zasvagda moramo u Hrvatskoj završiti sa time: Vlada nikada ne smije biti stranačka Vlada te kao institucija imati bilo kakve stranačke preferencije prema bilo kome – poručio je međimurski župan koji predvodi listu.

'Promet je ključan'

Pitanje prometne infrastrukture biti će im jedno od ključnih, jer žele povezati sjever Hrvatske kao povijesnu cjelinu, sa zajedničkim mentalitetom koja podsjeća na Štajersku.

- Imali smo sulude situacije kad u Ludbregu nije bilo rentgena pa su slali ljude u Ivanec. Pa vi danas ne možete iz Ludbrega doći u Ivanec! Skoro da trebate prespavati u Ivancu da biste obavili nešto i vratili se u Ludbreg. Mi smo ne fokusiranjem na javni prijevoz zarobili dvije velike skupine ljudi (starije, mlade) te ih potičemo da napuštaju ruralne općine jer se ne mogu maknuti iz njih i idu u gradove. Na kraju ćemo svi završiti u Zagrebu, što nije cilj ni jedne normalne države – poručuje Bilić.

'Infrastruktura ne prati našu snagu'

Posavec je objasnio zašto je upravo promet ključna stvar za listu.

- Pitanje prometne infrastrukture je ključno pitanje kraja koji ima gospodarsku snagu, a Sjever ju ima. Na ovom prostoru se više izvozi nego uvozi, postotak radno aktivnog stanovništva je veći, broj nezaposlenih među najboljima u Hrvatskoj, a kada to ne prati infrastruktura onda ne možete ići naprijed. Nije to samo pitanje ceste - kaže Posavec.

'Surađujemo s Boeingom, a nemamo zračnu luku'

Ludbreg će, primjerice, u suradnji s Boeingom uskoro imati simolatore leta, a cijeli sjever nema zračnu luku, skreće pozornost Bilić.

- Sjever Hrvatske zaslužuje zračnu luku koja će moći primiti srednje avione i biti baza ne samo za cirkulaciju radne snage, nego i za turizam. Da smo bili pametniji i osposobili makar varaždinsku zračnu luku za prijem recio Ryanairovih aviona, isto bi nas pozicioniralo kao jedno industrijsko središte što mi stvarno jesmo. Regija sjevera prelazi granice Hrvatske, Slovenije i Mađarske, jer to je prostor koji je povijesno i mentalitetno jedinstven, i to od arhitekture do hrane. Zaslužujemo zato biti dovoljno jaki da predstavljamo primjer kako treba funkcionirati.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali međimursku župan Matija Posavec i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, koji organiziraju Nezavisnu platformu Sjever, pogledajte ovdje:

 

Komentari