Središnja svečanost u Varaždinu

Foto - Obilježen Međunarodni Dan nestalih osoba i  Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

Objavljeno: 30.08.2023. 18:06

Zadnja izmjena: 30.08.2023. 18:06

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na Gradskome groblju u Varaždinu te Svetom misom u Katedrali, kao i prigodnom svečanošću na Kapucinskome trgu u Varaždinu obilježen je danas Međunarodni dan nestalih osoba te Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Svečanosti su prisustovali izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednika RH, hrvatska časnica i prva generalica OSRH Gordana Garašić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, varaždinski župan Anđelko Stričak te članovi udruga koje okupljaju obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila s područja cijele RH, predstavnici institucija RH, lokalne uprave i samouprave, braniteljskih udruga i drugih organizacija.

 - U proteklih sedam godina identificirali smo i predali obiteljima 254 posmrtna ostatka njihovih članova obitelji, a tijekom 2023. godine ekshumirali smo 11 posmrtnih ostataka i identificirali njih deset, jučer posljednja od njih. Na tom tragu nastavljamo i dalje, svakodnevno, ustrajno - poručio je potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Još 1806 obitelji traži svoje najmilije

Župan Stričak izjavio je da za 1806 obitelji još nije sve završeno, oni još uvijek traže svoje najmilije. - Stoga je obaveza svih nas da i dalje prikupljamo podatke i informacije gdje su zakopani i gdje se nalaze njihovi ostaci. To nam je obaveza tako dugo, dok ne pronađemo ostatke zadnjeg nestalog hrvatskog branitelja – istaknuo je Stričak. Dodao je da se s područja Varaždinske županije nestalim vodi još osam branitelja.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj istaknuo je da mu je čast što je grad Varaždin domaćin današnje svečanosti. - Varaždin je grad u kojem gajimo duboki pijetet prema svim žrtvama Domovinskog rata, ali i duboko prijateljstvo prema svim našim braniteljima koji su ga preživjeli, koji danas žive naš grad i jedan su od stupova naše zajednice, i dalje prvi kada je potrebna pomoć - kazao je Bosilj.

Komentari