velika konferencija

Foto - Ovo su ključne poruke župana i ministra s dosad najvećeg skupa o cestama u Varaždinu

Objavljeno: 09.10.2023. 11:35

Zadnja izmjena: 09.10.2023. 20:09

Foto: Boris Matijašec

U produkciji medijskih kompanija Fine'sa Grupe, portala eVaraždin i Menadžer.hr, u suradnji s Varaždinskom županijom, Hrvatskim cestama i PZC-om d.d., upravo je u tijeku najveći skup o cestovnoj izgradnji na sjeveru Hrvatske - 1. konferencija o Cestama Sjevera, koja tematizira Mrežu brzih cesta.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je domaćin ovom skupu, rekao je:

- Kad smo prije godinu, dvije razgovarali o potrebi izgradnje mreže brzih cesta, dobio sam podršku svih kolega župana. To je nešto što je sjeveru Hrvatske potrebno da napravimo iskorak u cestovnom prometu, gospodarstvu i kvaliteti života - istaknuo je Stričak. 

- Smatram da nam je to jedan zajednički interes i prioritet. Već se krenulo s prvim koracima, a uskoro Hrvatske ceste potpisuju ugovore s izvođačem radova  i kreće se s izgradnjom na tom prvom dijelu od Varaždina do Tužnog. U projektu od Varaždina do Lepoglave imamo već građevinsku i lokacijsku dozvolu, a rješavamo imovinsko-pravne odnose. Prije kojih mjesec ili dva smo u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom i Hrvatskim cestama definirali nastavak i to je ono za što sam se uvijek zalagao, desni krak bliže trakošćanu. Hrvatske ceste nikad nisu toliko investirale na području Varaždinske županije - rekao je župan Stričak. 

'Veliki investicijski ciklus u prometnoj infrastrukturi'

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH koji je otvorio skup, nadovezao se: 

- Mi smo trenutno u jednom velikom investicijskom ciklusu u prometnoj infrastrukturi. Počela je obnova autoceste A4 na sjeveru, a u planu i realizaciji su četiri brze ceste. Jedna od njih je brza cesta Varaždin – Ivanec – Krapina, a ugovor se potpisuje kroz mjesec dana i uskoro kreću radovi. Tu je brza cesta Popovec – Marija Bistrica – Zabok, zatim brza cesta Vrbovec – Bjelovar – Virovitica – Granični prijelaz Terezino polje i naravno, brza cesta Križevci- Koprivnica - dodao je ministar Butković.

Nadalje, ministar Butković istaknuo je odlično korištenje novca iz Fonda solidarnosti na prostoru sjeverne Hrvatske. 

- Imali smo potres i tu smo osigurali 1,3 milijarde eura i potrošili smo taj novac. Drago mi je da su Županijske uprave za ceste dobro iskoristile ovu priliku i više desetaka milijuna eura je otišlo u obnovu županijskih cesta koje je trebalo sanirati zbog potresa, ali to je bila i prigoda da se napravi zaista sjajan posao i tu vam čestitam - zaključio je Butković.

Komentari