u hotelu varaždin

FOTO Povodom Svjetskog dana primalja Reformisti održali okrugli stol - evo kako je bilo

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 03.05.2018. 19:45

Zadnja izmjena: 03.05.2018. 19:47

Danas je Interesni odbor žena  Reformista Varaždinske županije povodom Međunarodnog dana primalja organizirao okrugli stol ''Samostalnost primalja - izazov ili potreba u bolničkom sustavu".

Na okruglom stolu sudjelovali su Natalija Martinčević, potpredsjednica Narodne stranke - REFORMISTI, Vesna Bednjanić, primalje iz Ljubljane i Jesenica Silvija Kovačić i Tita Stanek Zidarič, Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, kao i dožupani Tomislav Paljak i Robert Vugrin te Renato Podbojec, ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije. 

Prema riječima Valerije Paljak, predsjednice Interesnog odbora žena, ovo je važna prilika da se naglasi važna uloga primalja u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi, ali i isto tako da se proširi ideja o primalja i primaljstvu. Također, napomenula je kako je situacija u rodilištima je još daleko od idealne.

Natalija Martinčević ovom je prilikom podsjetila na investicije Varaždinske županije u varaždinsku bolnicu. 

- Varaždinska županija je u posljednjih deset mjeseci pokrenula niz investicija u zdravstvo i u tome je prva u Hrvatskoj. Konkretno, investicije su 83 milijuna kuna, otvorili smo novi odjel za hemodijalizu, a u izradi su projekti objedinjenog hitnog prijema i dnevne kirurgije - rekla je Martinčević i dodala kako se nakon ovog skupa kreće u konkretnu inicijativu nadogradnje rodilišta s tzv. porođajnom sobom.

- Potrebno je osigurati prostor, nabaviti moderan krevet i pokretan CTG i uz minimalno ulaganje varaždinsko rodilište dobilo bi novu dimenziju koje nema ni jedno rodilište u Hrvatskoj - rekla je Martinčević. 

 

Komentari